PNL cere majorarea pensiilor cu 15% de la 1 ianuarie 2023: „E foarte probabil să se întâmple” | EXCLUSIV

Coaliția de guvernare se întrece în promisiuni pentru pensionari, cetățenii României care au fost cel mai puternic loviți de inflația explozivă. Cea mai recentă poziție aparține PNL-ului. 

21 oct. 2022, 09:58
PNL cere majorarea pensiilor cu 15% de la 1 ianuarie 2023: „E foarte probabil să se întâmple” | EXCLUSIV

Inițial, PNL nu avea în plan să majoreze pensiile din 2023. Apoi, PSD a făcut presiuni pentru ca seniorii României să fie sprijiniți. Marius Budăi, ministrul Muncii, a cerut o majorare cu minimum 10-11%. Ulterior, PNL și-a schimbat poziția și a fost de acord cu majorarea pensiilor.

Acum, PNL cere și mai mult, o creștere a pensiilor cu 15%, în contextul în care rata inflației se apropie de 16%, iar până în decembrie ar putea ajunge chiar la 20%.

Ionuș Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, s-a pronunțat pe marginea acestui subiect:

„Din păcate, momentul când se anunţă public creşteri şi se avansează procente, unii strigă public, politicianism. Când se spune că această creştere trebuie să fie în directă relaţie cu posibilităţile bugetare, se spune că nu vor creşte pensiile.

Eu pot să vă spun că în momentul de faţă, premierul îşi doreşte şi tot timpul a susţinut că pensiile trebuie să crească şi se caută soluţii ca această majorare să fie cât mai aproape de rata inflaţiei. Trebuie să existe o corelare între rata inflaţiei şi creşterea pensiilor. Bineînţeles, ţinându-se cont şi de această limită în care poate fi sustenabilă această creştere de la bugetul de stat”, a declarat Ionuț Stroe, la România TV.

 

PNL s-a răzgândit în privința pensiilor

 

„Este foarte probabil” ca seniorii României să primească 15% de la 1 ianuarie 2023, a mai transmis oficialul PNL.

„Foarte probabil, fiindcă astăzi avem o inflaţie de 15 procente, iar o majorare de 10-11 cum s-a vehiculat nu ar fi suficientă pentru a acoperi din păcate posibilităţile destul de reduse ale pensionarilor.

Perioada asta pe care o traversăm este deosebit de dificilă. Inflaţia este în creştere şi pensionarii din România trebuie să poată să suporte toate aceste efecte economice”, a mai punctat Stroe.

În prezent, coaliția de guvernare lucrează la bugetul pentru anul 2023.

„În acest moment se lucrează la construcţia bugetară pe anul viitor, legea bugetului de stat. Posibilităţile pe cate le avem în acest moment ne obligă la o astfel de abordare.

Majorările în privinţa pensiilor cu 15 procente în directă relaţie cu inflaţia sunt un remediu necesar şi pot fi susţinute din bugetul asigurărilor sociale”, a conchis oficialul PNL.

Majorarea pensiilor este obligatorie, în opinia economistului Mircea Coșea. Potrivit acestuia, chiar și o majorare cu 10% nu rezolvă problema puterii de cumpărare, în condițiile în care alimentele s-au scumpit cu 30-40%, iar medicamentele cu 60-80%.