PNL, după decizia CCR: Parlamentul trebuie să respingă OUG 13 şi să adopte OUG 14 în procedură de urgenţă

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a scris pe Facebook că nu comentează decizia Curţii Constituţionale de respingere ca inadmisibilă a sesizării Avocatului Poporului împotriva ordonanţei de urgenţă 13 şi a cerut Parlamentului să respingă, în procedură de urgenţă, actul normativ, concomitent cu adoptarea OUG 14.

RomaniaTV.net
09 feb. 2017, 13:33
PNL, după decizia CCR: Parlamentul trebuie să respingă OUG 13 şi să adopte OUG 14 în procedură de urgenţă

”Am aflat de decizia Curţii Constituţionale, pe care nu intenţionez să o comentez. Este clar acum că ultima cale de a preveni intrarea în vigoare a OUG 13 este ca aceasta să fie respinsă de Parlament, concomitent cu adoptarea OUG 14. PNL a cerut ca acest lucru să se petreacă în procedură de urgenţă, însă majoritatea PSD-ALDE a ignorat acest apel. Revin cu solicitarea ca săptămâna viitoare ambele Ordonanţe de Urgenţă să treacă prin Parlament şi să nu fie ţinute prin sertare pentru a pregăti cine ştie ce alte nenorociri în domeniul legilor penale”, a scris Turcan pe Facebook.

„CCR a constatat că sesizarea pe OUG 13, cea dedicată dlui Dragnea, liderul maxim, e inadmisibilă. Motivul simplu: nu se mai poate pronunța pe o ordonanță abrogată. Le cer celor de la PSD, lui Dragnea și majorității lor, ca luni să avem in Parlament un singur obiectiv: să votam OUG 14, cea care abrogă OUG 13, pentru că nu face bine nimănui că nu se curmă frica publică legată de faptul că abuzul OUG 13 poate deveni curând realitate. Deci, domnilor, hai sa nu mai întrețineți tensiunea socială și sa rezolvăm repede problema”, a sscri şi Alina Gorghiu pe Facebook.

Curtea Constituţională a respins ca inadmisiblă sesizarea Avocatului Poporului pe OUG 13, pentru că ordonanţa a fost abrogată.

Anunţul a fost făcut de către preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.

”Avocatul Poporului era îndreptăţit să ne sesizeze referindu-se la o ordonanţă care era în vigoare. În ceea ce priveşte admisibilitatea cererii, potrivit articolului 29 din legea noastră de organizare, noi verificăm constituţionalitatea legilor sau ordonanţelor în vigoare. Din punctul acesta de vedere,vă rog să constataţi că ordonanţa 13 a fost abrogată şi, din acest punct de vedere, noi nu putem constata admisibilitatea sesizării, dacă ordonanţa a întrunit condiţiile de extraordinar, de oportunitate, nici pe fond, nici pe modalitatea extrinsecă de control. În aceste condiţii, cu majoritate de voturi, am luat decizia respingerii sesizării ca devenită indamisibilă”, a afirmat Valer Dorneanu.

”Acum pornim de la realitatea că OUG 13 nu există”, a mai spus preşedintele CCR.

Valer Dorneanu a explicat că CCR s-a pronunţat în trecut pe acte normative abrogate, dar numai în cazul în care judecătorii au fost sesizaţi prin excepţie de neconstituţionalitate ridicată în timpul unui proces şi numai atunci când respectivul act normativ a produs efecte înainte de a fi abrogat.

”N-am găsit elemente care să fi fost deja aplicate, să fi produs efecte juridice. Dacă va exista aşa ceva, sigur vor exista remediile prevăzute de Constituţie şi de legea noastră de organizare”, a declarat Dorneanu.