PNL este pregătit să guverneze susţinut de PSD, cu Florin Cîţu premier. Şedinţă joi dimineaţă pentru oficializarea deciziilor

Florin Cîţu, premierul demis, susţine că România se află într-o situaţie extrem de gravă şi, după ce guvernul Ciloş nu a fost votat în Parlament, declară că PNL este gata să discute cu toate formaţiunile politice, mai puţin AUR, pentru refacerea unui guvern cu puteri depline.

20 oct. 2021, 16:38
PNL este pregătit să guverneze susţinut de PSD, cu Florin Cîţu premier. Şedinţă joi dimineaţă pentru oficializarea deciziilor

UPDATE:

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a anunţat că liberalii vor avea, joi dimineaţă, o şedinţă a Biroului Permanent Naţional în care vor decide „în consecinţă” cu privire la poziţia pe care o vor avea la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, subliniind însă că există deja o decizie a partidului de a-l propune pe Florin Cîţu în funcţia de prim-ministru.

„La acest moment noi avem o decizie a Biroului Executiv. Mâine dimineaţă la ora 10,00 deja am convocat o şedinţă a Biroului Permanent Naţional – este un organism din care fac parte toţi preşedinţii de organizaţii ai PNL – şi vom decide în consecinţă. La acest moment nu există o altă decizie a PNL”, a declarat Vîlceanu, miercuri, la Digi 24, întrebat dacă PNL va merge la Cotroceni cu propunerea ca Florin Cîţu să fie premier sau va veni cu o altă nominalizare.

UPDATE: PNL a decis să meargă tot cu propunerea Florin Cîţu premier la consultările de joi de la Cotroceni. Pentru un guvern minoritar, în condiţiile în care USR nu este de acord, singura variantă este ca Guvernul Cîţu II să fie susşinut în Parlament de PSD.

„Decizia BEx al PNL, luată în unanimitate, e una clară: propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru este președintele partidului, Florin Cîțu”, transmite prim-vicepreședintele formațiunii Iulian Dumitrescu.

El adaugă că liderii liberali au convingerea că vor genera o majoritate în jurul PNL. Președintele Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru desemnarea unui nou candidat pentru funcția de prim-ministru pentru ziua de joi, începând cu ora 11.00. Guvernul Cioloș nu a întrunit miercuri numărul necesar de voturi pentru a fi învestit.

Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit unei decizii a Biroului Executiv al PNL, delegaţia pentru consultările de la Cotroceni este formată din Florin Cîţu, Gheorghe Flutur, Rareş Bogdan, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, joi, la Palatul Cotroceni, la consultări partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de premier, după ce Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloş.

Cum se vor desfăşura consltările:

11:00 Consultări cu Partidul Național Liberal (PNL)

11:30 Consultări cu Partidul Social Democrat (PSD)

12:00 Consultări cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

12:30 Consultări cu Uniunea Salvați România (USR)

13:00 Consultări cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

13:30 Consultări cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale

Florin Cîţu, sprijinit şi de colegii din PNL, susţin că situaţia actuală în care se găseşte România, în primul rând din punct de vedere medical, impune soluţii rapide, fapt pentru care liberalii ar fi dispuşi să negocieze cu „toate forţele politice parlamentare”, excluzând AUR. Având în vedere că PNL nu a dorit să negocieze nici cu USR în vederea refacerii aoliţiei de guvernare, rămân PSD, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, dar o alianţă între cele trei grupuri nu ar aigura o majoritate parlamentară.

„Votul de azi al Parlamentului a arătat că majoritatea parlamentară care a demis un guvern n-a reuşit să şi construiască unul. Majoritatea din 5 octombrie a avut ocazia să demonstreze că are o soluţie pentru ţară, dar ea a demonstrat că n-are niciuna. Ţara se află într-o situaţie pandemică foarte grea, cu un număr record de noi infecţii şi de decese. O astfel de situaţie reclamă responsabilitate şi compromisuri pentru rezolvarea crizei politice.

Asigurăm deja guvernarea interimară a ţării, împreună cu partenerii de la UDMR, iar trecerea spre un guvern cu puteri depline, având în continuare PNL ca forţă principală, se poate face foarte rapid şi fără nicio perioadă de adaptare. PNL îşi asumă deschiderea discuţiilor cu forţele politice parlamentare, cu excepţia AUR, în vederea creării rapide a unei majorităţi şi a unui guvern. Vom acţiona cu maturitate şi cu responsabilitate, fără vanităţi şi fără orgolii, ţinând cont de configuraţia politică a Parlamentului şi căutând în mod insistent soluţia care să scoată România din criză”, a spus Florin Cîţu miercuri.

Citeşte şi: Preşedintele Iohannis convoacă noi consultări cu partidele parlamentare după ce Guvernul Cioloş nu a primit votul Parlamentului

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu: „În ipoteza în care USR-ul va refuza refacerea coaliţiei, cred că este obligatorie o discuţie cu PSD”

”Din punctul meu de vedere, în momentul de faţă, prioritatea este discuţia cu USR-ul. În ipoteza în care USR-ul va refuza refacerea coaliţiei, cred că este obligatorie o discuţie cu PSD, iar paleta de discuţii poate porni de la un Guvern minoritar şi poate merge până la un Guvern asumat”, a declarat senatorul PNL.

El a precizat că este ”o soluţie subsidiară”. ”E o discuţie politică, în care urmează să vedem dacă se poate construi ceva cu PSD-ul, în ipoteza în care USR-ul refuză refacerea coaliţiei”, a arătat el.

”Prioritatea şi curentul de opinie majoritar în PNL este pentru refacerea coaliţiei”, a mai precizat Fenechiu.

Președintele Klaus Iohannis ar urma să aibă, miercuri seară, o întâlnire cu liberalii la Vila Lac pentru a discuta despre formarea unui nou Guvern, spun surse din PNL.

La discuții ar urma să participe liderul PNL Florin Cîțu, prim-vicepreședinții Lucian Bode, Gheorge Flutur, Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan, plus încă doi vicepreședinți liberali.

Șeful statului a chemat partidele la consultări joi, de la ora 11.00, înainte să facă o nouă propunere de premier.

Guvernul Dacian Cioloș nu a obținut miercuri votul de învestitură în Parlament.

Citeşte şi: Alina Gorghiu, ironii zdrobitoare la adresa lui Orban: „Nu-l mai ia nimeni în serios în PNL. Cred că și domnul Biden demisonează dacă îi cere Ludovic”