PNL nu renunță la comasarea alegerilor. Liberalii vor ca localele să se desfășoare la pachet cu primul tur al prezidențialelor

PNL ar vrea comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna septembrie, au precizat surse politice. Scenariul este în discuţie însă nu a fost agreat în cadrul coaliţiei de guvernare. Pentru a se putea pune în practică, decizia ar urma să fie luată până cel târziu în luna februarie.

19 dec. 2023, 09:28
PNL nu renunță la comasarea alegerilor. Liberalii vor ca localele să se desfășoare la pachet cu primul tur al prezidențialelor
Decizie crucială pentru comasarea alegerilor. Ultimele negocieri între PSD şi PNL, ce spun Ciolacu şi Ciucă

Liberalii nu renunţă la ideea comasării alegerilor, în contextul celor patru runde de scrutinuri din anul electoral 2024 şi iau în calcul o comasare a primului tur al alegerilor prezidenţiale cu alegerile locale, în luna septembrie. Scenariul de lucru este în discuţie dar nu a fost agreat în coaliţiei PSD-PNL. Pentru a putea fi constituţional, decizia trebuie luată până cel târziu în luna februarie.

În cazul unei comasări a celor două tipuri de alegeri, locale cu primul tur al prezidenţialelor, preşedintele în funcţie ar urma să rămână la Palatul Cotroceni până la finalizarea turului doi al alegerilor prezidenţiale, când noul preşedinte îşi va prelua mandatul.

Potrivit surselor, este singura variantă de comasare constituţională, în condiţiile în care data alegerilor parlamentare nu poate fi schimbată.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat în urmă cu două săptămâni că sunt „cât se poate de obositoare” cinci rânduri de alegeri într-un singur an şi a subliniat că o comasare a unora dintre alegeri „este şi legal, şi benefic, şi economic”. Asta, deși actualul premier, Marcel Ciolacu, spunea că nu se poate din punct de vedere constituțional și nu este de acord nici dacă ar fi.

Citește și: Condiția PNL pentru a-l susține pe Nicușor Dan la alegerile pentru Primăria Capitalei

”Desfăşurarea alegerilor are la bază un suport legislativ. Decizia calendarului electoral se stabileşte prin hotărâre de guvern. Ca atare, în acest moment, ştiu că au fost discutate mai multe elemente de calendar electoral pentru anul viitor, existând mai multe opţiuni. Ceea ce vă pot spune este următorul aspect: analiza noastră absolut generală, fără să ne ducem pe date, pe termene şi aşa mai departe, ne-a relevat faptul că pentru orice om aproape cinci rânduri de alegeri sunt cât se poate de obositoare şi apare această problemă ca la final oamenii să fie atât de uzaţi, ca să folosesc acest termen, şi de sătui de ceea ce poate să însemne campania electorală, ca partea finală a alegerilor să ne găsească fără prea mulţi votanţi. Motiv pentru care este bine să gândim, să analizăm, să luăm o decizie politică faţă de numărul rândurilor de alegeri la care vom solicita populaţia să vină să îşi exercite dreptul”, a afirmat Ciucă, potrivit Agerpres.

Citește și: Kelemen Hunor, despre bugetul pe 2024: „Este catastrofal. Au uitat să introducă banii pentru 26 de spitale, dar liberalii spun că sunt uimiți”