Premierul Ciucă, anunțul momentului despre creșterea pensiilor și a salariului minim din 1 ianuarie: „Putem spre 15% și 3.000 de lei”

Nicolae Ciucă susține creșterea pensiilor și a salariilor de la 1 ianuarie 2023, a declarat premierul la Bruxelles, precizând că trebuie făcute o serie de calcule.

27 oct. 2022, 18:00
Premierul Ciucă, anunțul momentului despre creșterea pensiilor și a salariului minim din 1 ianuarie: „Putem spre 15% și 3.000 de lei”

Premierul Ciucă a mai spuc ă există o decizie a CE prin care 10% din fondurile de coeziune, pe exerciţiul financiar 2014-2020, pot fi folosite pentru a lua aceste măsuri.

„Avem nevoie ca, pe baza bugetului şi acestor fonduri care vin de la UE, să facem modificările necesare, să vedem în ce fel putem sprijini bugetul cu aceşti bani şi ce bani ne rămân pentru a putea să ne ducem în creşterea pensiilor cu 15%, dacă se poate cu mai mult de 15%, şi cu salariului minim la 3.000 lei. Este o cifră pe care am discutat-o şi o susţin cu toată puterea mea, dar avem nevoie de concreteţea bugetului pe masă”, a declarat Nicolae Ciucă.

E nevoie de date concrete legate de proiecția bugetului pe 2023 pentru a putea fi făcute măriri la pensii și salarii, a explicat Nicolae Ciucă.

„Pentru fiecare dintre ele am spus, de la finele lunii septembrie, că trebuie să avem cifre concrete legate de proiecţia bugetului pe anul 2023 şi să identificăm foarte clar şi transparent pentru toată lumea care e bugetul din care putem să facem măriri de pensii şi salarii. Sunt un susţinător, inclusiv PNL e un susţinător al creşterii pensiilor şi salariilor. Vedem foarte clar care este evoluţia inflaţiei. Este deja o temere care este prezentată, inclusiv aici în zona euro inflaţia a ajuns la 9,9% şi nu putem să lăsăm cetăţenii, nu putem să lăsăm pensionarii să resimtă povara a tot ceea ce înseamnă efectele creşterii inflaţiei”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Citește și Stare de alertă în județul Maramureș, după ce premierul Ciucă a convocat CNSU. Tratarea și depozitarea deșeurilor vor fi asigurate, timp de șase luni, de operatori din Oradea

Premierul a mai spus că există o decizie a Comisiei Europene prin care 10% din fondurile de coeziune, pe cadrul financiar 2014-2020, pot fi utilizate pentru a sprijini persoanele vulnerabile, combate sărăcia energetică, pentru a susţine IMM şi a asigura locuri de muncă.

„Ca atare, ca să legăm şi de subiectul ordonanţei cu energia, avem pe masă o decizie a Comisiei Europene prin care 10% din fondurile de coeziune pe cadrul 2014-2020, pot fi folosite astfel încât să se combată sărăcia energetică, să fie sprijinite persoanele vulnerabile, să fie sprijinite întreprinderile mici şi mijlocii, să se asigure locuri de muncă. Avem nevoie ca, pe baza bugetului şi acestor fonduri care vin de la UE, să facem modificările necesare, să vedem în ce fel putem sprijini bugetul cu aceşti bani şi ce bani ne rămân pentru a putea să ne ducem în creşterea pensiilor cu 15%, dacă se poate cu mai mult de 15%, şi cu salariului minim la 3.000 lei. Este o cifră pe care am discutat-o şi o susţin cu toată puterea mea, dar avem nevoie de concreteţea bugetului pe masă”, a explicat Ciucă.

Citește și Premierul Nicolae Ciucă, mesaj pentru europarlamentarii români: „Să nu fim vocali împotriva Olandei!”. România continuă să meargă pe vârfuri la Bruxelles, după eșecul „Schengen”