PNL vrea să renunţe la uninominalul pentru alegerile locale

Puţin peste 60 de parlamentari PNL au iniţiat un proiect care presupune alegeri uninominale la localele din 2016, ceea ce va avantaja partidul mai mic şi nu un partidul dominant. Astfel, în cazul USL, această modalitate de alegeri i-ar avantaja pe liberali şi nu pe candidaţii din PSD.

RomaniaTV.net
27 sept. 2013, 07:20
PNL vrea să renunţe la uninominalul pentru alegerile locale

Potrivit unui document pesurse.ro, PNL doreşte ca primari să fie aleşi în două tururi de scrutin, dacă în primul tur de scrutin niciunul dintre candidaţi nu a obţinut 50% plus unu din voturile exprimate.

În plus, confrom documentului ajuns la Parlament, preşedintele de Consiliu Judeţean să nu mai fie ales uninominal, direct, pe buletinul de vot, aşa cum este în prezent, ci să fie ales de către consilierii judeţeni.

Se pare că social-democraţii nu cunosc această iniţiativă a liberalilor, în condiţiile în care iniţiativa nu a fost discutată în USL.

Vezi documentul semnat de 63 de parlamentari PNL AICI.

“Prin revenirea la alegerea in 2 tururi s-ar da alegatorilor o a doua sansa sa-si voteze candidatul preferat, sau chiar sa-si schimbe optiunea intre primul si al doilea tur de scrutin, incurajand contopirea intereselor candidatilor care se bucura de succes in primul tur, fiind astfel posibile intelegeri intre partide si candidati pentru cel de-al doilea tur de scrutin. Campania electoral ar fi mult mai dinamica pentru ca si acei candidati cotati ca fiind pe locurile secundare in sondajele de opinie ar avea sanse sporite”, explică PNL.