„Poarta către Iad”, hăul din Siberia care crește într-un ritm uimitor în fiecare an VIDEO

Poarta către Iad avea diametrul în 2023 de 990 de metri, dar dimensiunile acesteia se măresc cu fiecare zi ce trece.
Filip Stan
08 mai 2024, 08:31

Oamenii de știință au declarat că „poarta către iad” sau mega-alunecarea de teren Batagai din Siberia „crește în mod activ” în fiecare an. Această formațiune gigantică din permafrost crește cu un milion de metri cubi în fiecare an, pe măsură ce permafrostul se topește, relatează Live Science.

Batagaika sau „Poarta către iad”, craterul misterios din Siberia

Denumit și Batagaika, craterul a fost descoperit pentru prima dată pe imagini din satelit în 1991. Acesta s-a format ca urmare a prăbușirii unei părți a versantului din munții Ianinskoie, la nord de Iakutia, în Rusia. Prăbușirea a expus un strat de permafrost care fusese înghețat timp de aproximativ 650.000 de ani. Acesta este cel mai vechi permafrost din Siberia și al doilea cel mai vechi din lume.

Un nou studiu arată că stânca sau peretele mega-alunecării de teren Batagai se retrage cu 12 metri pe an din cauza topirii permafrostului. Partea prăbușită a versantului cade la o adâncime de 55 de metri și, de asemenea, se topește rapid.

„Semnele de topire rapidă a permafrostului sunt larg răspândite și observate în regiunile arctice și subarctice cu permafrost bogat în gheață”, au scris oamenii de știință în studiul lor. Însă, potrivit acestora, cantitatea de gheață și sedimente pierdute în urma mega-alunecării Batagai este „excepțional de mare” din cauza dimensiunii enorme a depresiunii, al cărei diametru în 2023 era de 990 de metri.

În 2014, lățimea megatoboganului era de 790 de metri. Adică, în mai puțin de 10 ani, s-a extins cu 200 de metri. Oamenii de știință știau deja că prăbușirea se extinde, dar pentru prima dată au calculat volumul de material topit care a fost eliberat din acesta.

Citește și

Ceapă siberiană și o salată cultivată de românii deportați în Siberia, păstrate la Banca de Resurse Genetice Vegetale

Potrivit rezultatelor, cantitatea de sedimente și gheață care s-a topit ca urmare a prăbușirii este echivalentă cu 14 piramide ale lui Keops. Ratele de topire au rămas relativ stabile în ultimul deceniu, în principal de-a lungul peretelui superior de pe marginile de vest, de sud și de sud-est ale craterului.

Gaură mare cât un oraș, descoperită în Antarctica. De ce se formează în fix același loc peste 50 de ani

Misterul unei găuri de mărimea unui oraș ce se formează de mai bine de jumătate de secol în Antarctica a fost desluțit de oamenii de știință. Gaura a fost reperată pentru prima dată în 1974, în Marea Weddell, prind tot atunci numele Maud Rise polynya.

Citește și: Descoperirea misterioasă de sub Antarctica. Curg teoriile conspiraţiei după apariţia imaginilor VIDEO

Gaură mare cât un oraș, descoperită în Antarctica

Din 1974 și până în prezent, gaura s-a format, aproape anual, în același loc, având de fiecare dată dimensiuni diferite. Ultima dată, gaura uriașă s-a întins pe un diametru de 80.000 de kilometri pătrați. Timp de câteva săptămâni, oamenii de știință au putut cerceta cu atenție fenomenul, încercând să rezolve acest mister vechi de o jumătate de secol.

„2017 a fost prima dată când am avut o gaură atât de mare și care a ținut atât de mult timp în Marea Weddell din anii 1970 încoace”, a declarat Aditya Narayanan, cercetător la Universitatea Southampton, din Anglia.

În unele dăți, gheața marină se extinde de la aproximativ trei milioane de kilometri pătrați la 18 milioane, acoperind 4% din suprafața Pământului.

Găurile formate în gheața Antarcticii poartă numele de polynyas și se formează atunci când vânturile puternice din interior împing plăcile în exterior. Vântul rece îngheață mai multă apă de mare în interior, adăugând bucăți suplimentare la stratul de gheață.

Totuși, Maud Rise s-a format într-un ocean deschis și la mare depărtare de aceste vânturi de coastă. În zona unde se formează ea, găurile din gheața marină sunt mult mai puțin susceptibile de a se dezvolta. Pornind de la aceste date, oamenii de știință au început să se întrebe ce condiții specifice pot cauza apariția unei găuri de asemenea dimensiune.

În cadrul cercetărilor, s-au analizat informațiile furnizate de sateliții plasați pe orbita Pământului, comparându-le cu observațiile făcute în anii precedenți. Astfel, în 2016 și 2017, curentul oceanic circular al Mării Weddell, numit Weddell Gyre, a fost mai puternic decât în alți ani, ajutând curenții subacvatici să aducă sarea și căldura mai aproape de suprafață.

Prin descoperirea făcută, oamenii de știință au înțeles mai profund Antarctica și impactul său asupra oceanului global. Din cauza schimbărilor climatice ce influențează vânturile din Antarctica, sunt așteptate mai multe astfel de găuri în viitor.

Citește și: Povestea fascinantă care a intrat în istoria omenirii! Cum a supraviețuit exploratorul polar Ernest Shackleton 20 de luni în frig, după ce nava sa s-a scufundat în gheața din Antarctica

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Vești proaste pentru mulți români. WhatsApp nu va mai funcționa pe aceste telefoane de la 1 iunie
Capital.ro
Ungurii aruncă în aer toată Europa. Alianța la care nu acceptă să renunțe
Playtech.ro
Petre Roman, făcut PRAF de fiica sa! Oana, dezvăluiri ŞOCANTE despre ce i-a făcut Mioarei şi ei
DailyBusiness
Se dau 20.000 de euro pentru fermieri! Condiția simplă pentru a lua banii
Adevarul
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Adrian Minune, momente de cumpănă în căsnicie. Ce spune despre divorț
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Afacerea ilegală prin care făcea bani, în apartamentul ei, o româncă stabilită în Italia
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Primele declarații ale mamei Raisei, fetița găsită decedată într-o râpă: „Verişorul de 15 ani nu a acţionat singur” Autoritățile au reținut principalul suspect în acest caz
Capital.ro
Cutremur în lumea tenisului. Anunț devastator despre Simona Halep
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
El e criminalul Raisei! Polițiștii l-au săltat
substantial.ro
Destinul astral remarcabil al Kate Middleton: Prințesa de Wales care a cucerit lumea cu eleganță, curaj și determinare
MediaFlux
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'