Poate fi folosit Arbidol în România? Avertismentul Agenţiei Naţionale a Medicamentului: „Nu este autorizat. Nu este înregistrat nici în Republica Moldova”

Medicamentul Arbidol, pe care unii români îl cumpără de la tarabă pentru a se trata de COVID-19, nu este autorizat în România. Avertismentul a fost lansat de reprezentanţii Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din ţara noastră.

10 nov. 2021, 20:22
Poate fi folosit Arbidol în România? Avertismentul Agenţiei Naţionale a Medicamentului: „Nu este autorizat. Nu este înregistrat nici în Republica Moldova”

După ce Gigi Becali a spus că a adus în cantităţi mari Arbidol în România, tot mai mulţi români au cumpărat acest medicament antiviral pentru a se trata împotriva COVID-19. Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România a avertizat că nu a fost depusă nicio cerere de autorizare pentru Arbidol, cu toate că unii medici recomandă acest medicament.

”Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România informează că medicamentul Arbidol nu este autorizat în ţara noastră. Menţionăm că acest produs farmaceutic, cu denumirea comerciala Arbidol, nu este înregistrat nici în Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, transmis miercuri.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Gabriela Firea a luat Arbidol pentru a se trata de COVID-19. „Vorbesc din proprie experienţă”

Reprezentanţii ANM susţin că în Republica Moldova, pot fi găsite însă produse cu aceeaşi substanţă activă – umifenovir – fiind vorba de: Arbivir -Zdorovie, produse de compania farmaceutică „Zdorovie” SRL Ucraina (se utilizează în profilaxia şi tratamentul gripei A şi B) sau Arpeflu, produs de Lekpharm SRL, Republica Belarus (utilizat în profilaxia şi tratamentul gripei, cauzată de virusurile gripei de tip A şi B, altor infecţii respiratorii virale acute (IRVA).

„În prospectul preparatelor cu conţinut de Umifenovir nu există informaţii privind administrarea lui împotriva infecţiei provocată de COVID-19”, anunţă agenţia.

Mai mult, ANM precizează că „niciun medicament nu poate fi pus pe piaţă în România fără o autorizaţie de punere pe piaţă emisă de către ANMDMR, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizaţie eliberată conform procedurii centralizate”.

”Referitor la unitatea de fabricaţie din Rusia a medicamentului Arbidol, este necesar ca aceasta să deţină o autorizaţie de fabricaţie/un certificat de bună practică de fabricaţie emis de o autoritate competentă din UE. Precizăm că nu a fost depusă, până în prezent, în conformitate cu legislaţia în vigoare, nicio cerere de autorizare a Arbidol sau a altui medicament care să conţină umifenovir”, a mai transmis Agenţia Naţională a Medicamentului.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu a dezvăluit că mulţi din familia lui au făcut Covid. „Au cumpărat antivirale de la o doamnă care le aducea din Moldova”

Cu toate acestea, mai mulţi specialişti atrag atenţia că există medici care prescriu astfel de produse, existând chiar o contrabandă cu acest medicament. De altfel, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă i-a sfătuit recent pe români să nu cumpere medicamente de pe internet sau ”de pe tarabe”, deoarece tabletele ar putea să le facă mai mult rău. El a precizat că acele capsule pot fi umplute cu cretă sau făină.

Citeşte şi: Gigi Becali, declarație surprinzătoare: Am vorbit cu Voiculescu pe vremea când era ministru ca să îi dau medicamente pentru COVID. A refuzat și nici nu recunoaște! – EXCLUSIV

Medic român, avertisment despre folosirea Arbidol în tratarea COVID: „Mai eficient e să încercaţi cu apă sfinţită”

Dr. Cristian Apetrei, medic virusolog şi profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, a afirmat că medicamentul Arbidol nu ajută în tratarea bolnavilor COVID: Mai ieftin şi, probabil, mai eficient e să încercaţi cu apă sfinţită.

Pe pagina sa de Facebook, medicul Cristian Apetrei a făcut referire la un studiu care compară eficienţa Arbidol, Kaletra şi placebo la pacienţi infectaţi cu SARS-COV-2. Astfel, autorii cercetării au ajuns la concluzia că Arbidolul „nu are niciun efect în îmbunăţirea simptomelor COVID sau în prevenirea deteriorării pacienţilor”.

„Studiul de azi este un trial clinic (ClinicalTrials.gov: NCT04252885) pe nume ELACOI, care compară eficienţa Arbidol cu Kaletra şi cu placebo la pacienţi cu COVID. Studiul a inclus 86 de pacienti cu COVID-19 uşor/moderat (34 pe kaletra; 35 pe arbidol, şi 17 fara medicaţie-control). Endpointul primar-conversia de la realtime PCR pozitiv la negativ a fost similar între cele trei grupuri (toate p-urile > 0.05). Nu a fost observată nici o diferenţa între grupuri în ce priveşte endpointurile secundare: rezoluţia febrilităţii; atenuarea tusei; sau îmbunatăţirea computer-tomografiei (p>0.05). La ziua 7, 8 (23.5%) pacienţi pe Kaletra, 3 (8.6%) pacienţi pe arbidol, şi 2 (11.8%) în grupul control au prezentat o deteriorare a simptomelor spre sever/critic.

Deci Arbidolul nu are niciun efect în îmbunăţirea simptomelor COVID sau în prevenirea deteiorării pacienţilor. Dar abia acum urmează partea interesantă (mai ales pentru bocitoarele efectelor secundare ale vaccinurilor). Va aduceti aminte ce frecventa are miocardita? 1/100.000. Si mai mare la tineri, de 1/8,000, 12 (35.3%) PACIENTI PE KALETRA SI 5/35 (14.3% adica 1 din 7 pacienti!!!!) PE ARBIDOL AU EXPERIMENTAT EFECTE ADVERSE PE DURATA TRATAMENTULUI. NICI UNUL IN GRUPUL CONTROL. CONCLUZIA: Mai ieftin şi probabil mai eficient e să încercati cu apă sfintită”, scrie virologul Cristian Apetrei, pe pagina sa de Facebook.