Polițele RCA se scumpesc cu 40%. Modificările ASF scandalizează COTAR

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România a anunțat că polițele RCA se vor scumpi cu 40 de procente. Alerta a fost emisă de COTAR în contextul propunerilor Autorității de Supraveghere Financiară de modificare a legii în baza cărora se emit polițele RCA.

05 mart. 2024, 14:38
Polițele RCA se scumpesc cu 40%. Modificările ASF scandalizează COTAR
Polițele RCA se scumpesc cu 40%. Modificările ASF scandalizează COTAR

Polițele RCA se vor scumpi cu 40%, avertizează COTAR, după ce ASF a emis mai multe propuneri de modificare a legii în baza cărora se emit polițele RCA.

Citește și: Cine sunt șoferii care beneficiază de cele mai ieftine polițe RCA de pe piață. Evoluția prețurilor pe fondul deciziei de plafonare

Polițele RCA se scumpesc cu 40%

„ASF pregăteşte acum modificări legislative pentru a elimina până şi posibilitatea de a avea reduceri de preţ pentru poliţele RCA. (…) Autoritatea trebuie să fie trasă la răspundere, pentru modul evident în care favorizează asigurătorii, prin modificarea legislativă. Putem spune că 80% din propunerile actuale de modificare a legii 132/2017 vor duce la creşterea preţurilor pentru poliţele RCA cu 30-40%! Care va fi beneficiul asiguraţilor – aproape 9 milioane de plătitori captivi în legea 132/2017? Toate aceste propuneri vin de la asigurători şi aceştia s-au străduit permanent, în ultimii ani, să le transforme în lege, cu ajutorul conducerii ASF. Le recunoaştem, pentru că le-am mai văzut. Scăderea claselor de bonus este visul lor de a ne arunca direct în malus, astfel încât să nu mai putem cere vreun bonus care oricum nu ni s-a dat absolut deloc în ultimii 7 ani”, afirmă reprezentanţii COTAR.

Potrivit organizaţiei, Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis un set de propuneri de modificare a stabilirii preţului poliţelor RCA.

O altă propunere privind polițele RCA vine, de această dată, din partea lui Titi Aur, care cere acordarea de asigurări pe bază de CNP, și nu pe numărul mașinii.

„Nu este corect să ai RCA pe maşină. Asigurarea RCA nu trebuie să fie pe maşină. Logic ar fi să fie pe mine, pe şofer, pe CNP. Asta se practică deja în alte ţări. Asta pentru că maşina nu strică nimic, eu stric, că eu sunt la volan. Da, CASCO trebuie să fie pe maşină. Pentru că una este să asiguri o Dacie Logan de 10.000 euro, alta e să asiguri un Rolls Royce de 300.000 euro. Dar eu, cel de la volan, eu fac accidentul. Nu e normal ca RCA să se calculeze în funcţie de capacitatea maşinii. În funcţie de vârstă, de experienţă şi de daunele pe care le-am provocat, aşa trebuie să se calculeze RCA. Pentru că nu e corect ca, dacă eu vă dau maşina să o conduceţi şi loviţi pe cineva, RCA-ul maşinii mele se scumpeşte, dar dvs, pe permisul dvs, nu aveţi nicio pată. Vă urcaţi în altă maşină şi nu e nicio problemă. Mie asiguratorul îmi spune că trebuie să plătesc mai mult pentru RCA-ul meu, deşi eu am fost la emisiune, nu la volan. E complicat, însă”, a precizat Titi Aur la DC News.

Citește și: Amenzile de circulație scumpesc polițele RCA. O amendă pentru parcare neregulamentară crește tariful RCA