Poliția confirmă: Elena Udrea a plecat din România joi dimineaţă înainte să fie condamnată în dosarul Gala Bute. A fost dată oficial în urmărire generală

Elena Udrea a fost dată oficial în urmărire generală. Polițiștii au căutat-o în locuința din Corbeanca și într-un alt apartament și nu au găsit-o. Ulterior, Poliţia a confirmat că în urma verificărilor s-a stabilit că fostul ministru Elena Udrea a plecat din țară joi dimineața, anterior momentului pronunțării de către instanță a sentinței definitive în dosarul "Gala Bute".

07 apr. 2022, 17:25
Poliția confirmă: Elena Udrea a plecat din România joi dimineaţă înainte să fie condamnată în dosarul Gala Bute. A fost dată oficial în urmărire generală

Elena Udrea a fugit din ţară înainte de aflarea sentinţei definitive în dosarul „Gala Bute”, a confirmat Poliţia Română.

„Astăzi, în jurul orei 15.30, Poliția Capitalei a primit, de la instanță, documentele privind executarea pedepsei cu închisoarea, pentru trei persoane, respectiv o femeie și doi bărbați.

Astfel, având în vedere decizia instanței, conform procedurilor legale, polițiștii Serviciului Investigații Criminale din Poliția Capitalei și polițiști din cadrul I.P.J. Ilfov s-au deplasat la domiciliile celor trei persoane vizate, precum și în locurile pretabile a se afla acestea.

Față de cei doi bărbați a fost pusă în aplicare măsura, urmând a fi încarcerați.

Femeia nu a fost găsită la domiciliu sau la adresele cunoscute, fapt pentru care a fost declanșată procedura pentru punerea în urmărire.

Facem precizarea foarte clară că persoana care nu a fost depistată nu avea dispuse măsuri preventive sau interdicții.

Imediat după primirea documentelor la nivelul Poliției Capitalei, în jurul orei 15.30, s-au efectuat verificări, în urma cărora a reieșit că aceasta a părăsit teritoriul României, în cursul acestei dimineți, anterior momentului pronunțării de către instanță a sentinței definitive”, a transmis Poliţia Română.

Poliţia a transmis că „până astăzi, la momentul pronunțării instanței, nu erau dispuse măsuri preventive sau interdicții. Se continuă activitățile specifice, pentru depistarea și încarcerarea persoanei”.

 

Update. Poliția confirmă: Elena Udrea a plecat din România înainte să fie condamnată în Gala Bute. A fost dată oficial în urmărire generală.

„UDREA ELENA GABRIELA

Născut în: Buzau, jud. BUZAU, ROMANIA

Data nașterii: 26-12-1973

Cetățenie: ROMANIA

Domiciliat în: Sector 4, BUCURESTI, ROMANIA

Motivul: mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea

Fapta: alte fapte

Detalii – Impotriva numitei Udrea Elena – Gabriela a fost emis mandatul de executare a pedepsei inchisorii nr. 44 din 05.06.2018 de catre Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala, fiind condamnata la 6 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si abuz in serviciu”, scrie pe site-ul Poliției Române.

Update. Cinci polițiști au ajuns la locuința Elenei Udrea pentru a o încătușa și a o duce la Penitenciarul Rahova, după ce judecătorii au condamnat-o definitiv la șase ani de închisoare cu executare. Fostul ministru nu a fost de găsit.

Potrivit unor surse, Elena Udrea ar fi plecat din țară cu mașina prin Vama Giurgiu. Înainte de a ajunge la vila din Corbeanca, polițiștii au căutat-o și la un alt apartament pe care îl deține, însă nici acolo nu a fost de găsit. Roxana Ciucă, reporter România Tv, a încercat să afle mai multe informații de la Adrian Alexandrov, însă acesta a refuzat să facă vreo declarație. Iubitul Elenei Udrea s-a urcat în mașină și a plecat.

În cazul în care nu va fi găsită de polițiști și nici nu se va preda, Elena Udrea va fi dată în urmărire națională și ulterior internațională.

Cu câteva ore înainte de condamnarea, reporterul Roxana Ciucă a vorbit cu Elena Udrea, care a dezvăluit că era la bancă și că spunea că nu are emoții în privința deciziei judecătorilor.

Update. Oamenii legii au plecat de la locuința Elenei Udrea din Corbeanca fără să o găsească pe aceasta. Polițiștii nu au făcut nicio declarație pe acest subiect.

Update. Polițiștii o caută pe Elena Udrea prin toată casa, inclusiv în garaj. Se vorbește în aceste momente despre faptul că fostul ministru nu ar fi de găsit acasă. Toată lumea se întreabă dacă a plecat din țară. Elena Udrea mai are doar o oră la dispoziție să se predea, în timp ce oamenii legii au început deja să o caute.

Elena Udrea va fi dusă la Penitenciarul Rahova, unde va sta timp de 20 de zile în carantină. Adrian Alexandrov, iubitul Elenei Udrea și cel alături de care are o fetiță, e cel care le-a deschis ușa polițiștilor.

Citește și Elena Udrea riscă să stea în puşcărie 14 ani! Ce dosare „grele” mai are fosta blondă de la Cotroceni

Un complet de cinci judecători a stabilit, joi, definitiv, să respingă definitiv căile extraordinare de atac introduse de Elena Udrea și Rudel Obreja în mega-dosarul Gala Bute, astfel că decizia definitivă a acestora de condamnare rămâne valabilă. „Respinge ca nefondate contestațiile în anulare ale Elenei Udrea și Rudel Obreja”, a anunțat magistratul asistent.

„Cu majoritate, respinge, ca nefondate, contestațiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 2303/1/2017.

Constată că, prin încheierea nr. 210 din data de 19 decembrie 2018 pronunţată în dosarul nr. 3168/1/2018, reunit la prezenta cauză, s-a dispus admiterea cererii formulate de contestatorul condamnat Obreja Rudel privind suspendarea executării sentinţei penale nr. 181 din 28 martie 2017, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 1532/1/2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunţată în dosarul nr. 2303/1/2017 de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare.

Constată că, prin încheierea din data de 20 decembrie 2018, s-a dispus suspendarea executării deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunțată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curți de Casație ți Justiție în dosarul nr. 2303/1/2017, până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare, în ceea ce îi priveşte pe condamnaţii Udrea Elena Gabriela şi Breazu Liberiu Tudor. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea contestației în anulare formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție rămân în sarcina statului.

În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorii condamnaţi Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel la plata sumei de câte 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru contestatorii condamnaţi Udrea Elena Gabriela şi Breazu Liberiu Tudor până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 627 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 aprilie 2022. Cu opinie separată a preşedintelui completului, în sensul de a se dispune: Admiterea contestațiilor în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 2303/1/2017; Desființarea în parte a deciziei penale contestate, numai în ceea ce îi priveşte pe condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel şi Munteanu (fostă Topoliceanu) Ana Maria;

Dispune rejudecarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție numai cu privire la condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel şi Munteanu (fostă Topoliceanu) Ana Maria, precum şi a apelurilor declarate de inculpații Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel şi părţile civile SNTGN Transgaz SA, SPEEH Hidroelectrica SA, SN Nuclearelectrica SA, numai cu privire la acţiunea civilă exercitată împotriva inculpaţilor Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel şi Munteanu (fostă Topoliceanu) Ana Maria, Societatea Naţională a Apelor Minerale SA şi Romgaz S.A. împotriva sentinței penale nr. 181 din 28 martie 2017 pronunțată de Înalta Curte de Casație ți Justiție, în dosarul nr. 1532/1/2015. Anulează formele de executare emise în baza sentinței penale nr. 181 din 28 martie 2017 pronunțată de Înalta Curte de Casație ți Justiție, în dosarul nr. 1532/1/2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 93 din data de 5 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2303/1/2017, numai în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel şi Munteanu (fostă Topoliceanu) Ana Maria; Menţine celelalte dispoziţii ale deciziei penale atacate; În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea contestațiilor în anulare rămân în sarcina statului”, se arată în minuta instanţei.

Decizii în dosarul Gala Bute:

  • Elena Udrea – şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu
  • Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea – trei ani de închisoare cu executare
  • Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – un an şi şase luni cu suspendare
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
  • Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – trei ani de închisoare cu suspendare
  • Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni cu suspendare
  • Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Citește și Rudel Obreja, prima reacţie după condamnarea în dosarul Gala Bute. „Îmi pregătesc bagajul. Tocmai ÎCCJ îşi bate joc de lege! La unii dă mumă, la alţii ciumă!”