Sirieni cu acte false româneşti, prinşi pe aeroportul din Atena. Se dădeau voleibalişti, dar erau migranţi

Poliţia greacă a reţinut pe aeroportul din Atena un grup de migranţi care se dădeau drept echipă sportivă, au relatat luni media locale, al treilea incident de acest gen în ultimii doi ani.

29 mart. 2021, 17:20
Sirieni cu acte false româneşti, prinşi pe aeroportul din Atena. Se dădeau voleibalişti, dar erau migranţi

Cei nouă bărbaţi din Siria se îndreptau spre Viena şi au încercat să se prezinte drept o echipă de volei atunci când au fost arestaţi duminică seara, a relatat portalul grec Protothema. Bărbaţii aveau asupra lor acte de identitate false care le atribuiau cetăţenia României, a informat postul de radio public elen ERT.

Grupări de traficanţi au încercat deja să transporte migranţi în acest mod în Europa Centrală, notează DPA.

Citeşte şi Douăzeci şi doi de migranţi, daţi dispăruţi după naufragiul unei ambarcaţiuni în largul insulei Lampedusa

Poliţia greacă a arestat între septembrie 2019 şi martie 2020 mai mulţi migranţi cu acte false, care încercau să treacă drept jucători de volei şi de handbal. Aceştia voiau să plece din Atena în Elveţia şi, respectiv, în Austria.

Un act fals pentru a putea călători costă între 500 şi 3.000 de euro (între 590 şi 3.500 de dolari) pe piaţa neagră din Grecia, în funcţie de calitate, potrivit unor surse din cadrul poliţiei elene.

Citeşte şi România, prinsă într-un scandal uriaş. Comisia Europeană anchetează cazul navelor acuzate de practici abuzive contra migranţilor

În România, nu mai departe de săptămâna trecută, poliţiştii de frontieră din Moraviţa au depistat, în timpul unei acţiuni de combatere a migraţiei ilegale desfăşurată în judeţul Timiş, un cetăţean român care a sprijinit şapte turci în încercarea de a trece ilegal frontiera.

Potrivit unui comunicat transmis duminică de Poliţia de Frontieră Română, o patrulă a poliţiei de frontieră a oprit pentru verificări, pe DJ 588B, un autoturism înmatriculat în România, condus de un bărbat de naţionalitate română. „În interiorul mijlocului de transport au fost descoperiţi, în calitate de pasageri, şapte cetăţeni străini, toţi bărbaţi, fără documente de identitate asupra lor. Poliţiştii de frontieră i-au condus pe aceştia la sediul instituţiei pentru cercetări. În cadrul verificărilor, s-a stabilit că persoanele descoperite în autoturism sunt cetăţeni din Turcia, cu vârste cuprinse între 19 şi 47 de ani care doreau să ajungă într-un stat din vestul Europei„, se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, s-a stabilit că şoferul în vârstă de 31 de ani, cetăţean român, intenţiona să îi ajute pe cei şapte turci să ajungă din zona de frontieră în interiorul ţării.