Poliţia naţională, trimisă pentru a opri protestele care au închis autostrăzile

Ministrul de Interne al Spaniei, Fernando Grande-Marlaska, a anunţat că va trimite poliţia naţională în Catalonia dacă autorităţile locale nu fac mai multe pentru a opri proteste precum cele care au dus la închiderea unor autostrăzi în weekend, scrie Reuters.

11 dec. 2018, 13:04
Poliţia naţională, trimisă pentru a opri protestele care au închis autostrăzile

Grande-Marlaska a acuzat poliţia locală din Catalonia că nu a făcut nimic nimic pentru a opri protestatarii pro-independenţă care au blocat timp de 15 ore autostrada AP-7.

Implicarea poliţiei naţionale ar fi o problemă sensibilă în Catalonia, care are propria administraţie iar sondajele arată că aproape jumătate din populaţie doreşte să se despartă de Spania.

De asemenea, ar aduce înapoi amintiri privind decizia Madridului de a trimite poliţia naţională în septembrie 2017 după ce guvernul catalan a organizat un referendum ilegal privind independenţa regiunii.

“Poliţia regională trebuie să gestioneze perturbarea ordinii publice cum am văzut în ultimele zile şi să protejeze securitatea traficului”, i-a transmis Grande-Marlaska omologului său regional într-o scrisoare luni. “Dacă acest lucru nu se va întâmpla … guvernul va ordona o intervenţie a poliţiei naţionale”, a adăugat el.

Nu a existat o reacţie imediată a autorităţilor catalane.