Poliţia Română: Aproape 200 de persoane au fost puse sub supraveghere judiciară în ultimele zile

Poliţia Română a luat, în ultima săptămână, măsuri pentru supravegherea judiciară a 191 de persoane, faţă de care instanţele de judecată au dispus măsuri preventive neprivative de libertate, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) redat de Agerpres. Dintre acestea, 10 persoane sunt arestate la domiciliu, potrivit noului Cod de procedură penală.

RomaniaTV.net
13 apr. 2014, 14:13
Poliţia Română: Aproape 200 de persoane au fost puse sub supraveghere judiciară în ultimele zile

‘În săptămâna 4-11 aprilie, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 191 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse’, se arată în comunicat.
 
Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 10 persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, faţă de 178 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar şi faţă de alte 3 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar pe cauţiune.

‘Poliţia verifică, periodic, modul în care aceştia îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară’, se arată în comunicat.

În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 9 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial cu alte măsuri, respectiv măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită în patru cazuri cu cea a arestării preventive, în alte trei cazuri a fost înlocuită cu măsura condamnării cu executare, într-un caz cu cea a condamnării cu suspendare şi în alt caz, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul IGPR, DGPMB şi IPJ-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ.

De asemenea, din dispoziţia Şefului Poliţiei Române, a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.