Poliția Română se confruntă cu un val istoric de pensionări! Aproape patru mii de angajați au renunțat la uniforme

Poliția Română se confruntă cu un val istoric de pensionări, după ce anul trecut aproape patru mii de angajați au renunțat la uniforme și au preferat să își caute un alt loc de muncă, în timp ce iau și pensie.

01 feb. 2024, 21:36
Poliția Română se confruntă cu un val istoric de pensionări! Aproape patru mii de angajați au renunțat la uniforme
Poliția Română se confruntă cu un val istoric de pensionări!

Poliția Română se confruntă cu un val istoric de pensionări! După ce și-au dat seama că diferența între a fi salariat sau pensionar este de doar câteva sute de lei, foarte mulți polițiștii au ieșit la pensie în luna decembrie a anului trecut pentru că s-au grăbit să prindă majorarea de 14% din ianuarie.

Citește și Ei sunt pensionarii care au găsit 1.900 de lei uitați într-un bancomat și au fugit cu ei. Polițiștii cer ajutorul populației pentru a-i identifica

Poliția Română se confruntă cu un val istoric de pensionări!

Concret, 3.915 dintre cei care îndeplineau condițiile de pensionare au ales să părăsească sistemul, după un an plin de proteste, în care politiștii au ieșit în stradă și au cerut salarii restante și condiții mai bune de muncă.

Sindicaliștii spun că majoritatea celor care au ieșit la pensie sunt politiști de frontieră, de la imigrări, ordine publică, investigații criminale și circulație, cu o medie de vârstă de 50 de ani, iar dintre aceștia, aproape jumatate și-au depus cererile în luna decembrie.

„Un polițist care îndeplinea deja condițiile de pensionare, dacă rămânea în sistem, beneficia de o creștere salarială de 5%, iar dacă se pensiona în luna decembrie, în luna ianuarie beneficia de indexarea pensiilor cu 13% și când și-au făcut calculele i-a determinat să renunțe la salariul de 4 mii de lei pentru pensia de 3.500 – 3.600 lei și să-și caute un job la privat”, a declarat Cosmin Andreica – președintele sindicatului Europol.

În luna ianuarie pensia medie de stat din România a fost de 2.289 de lei,  cu 35% sub pensia încasată de un polițist ca în cazul de mai sus. Pe de altă parte, un veteran de război (în ianuarie erau în evidență doar 712 persoane) a încasat o pensie medie de 4.299 de lei.

Astfel, acest număr colosal de pensionari face ca deficitul de personal din cadrul Ministerului de Interne să se adâncească și să depășească 20 de mii de angajați.

Săptămâna trecută, ministrul Afacerilor Interne, Catalin Predoiu, a declarat că are un plan pe mai mulți ani.

„O să acoperim din promoțiile Academiei de Poliție, dar și a școlilor de agenți și de pregătire profesională, în același timp, completând într-o procedură de atragere a forței de muncă din sursă externă”, a spus Cătălin Predoiu.

„Am văzut că ministerul se rezumă la a spune că au plecat 3 mii și încadrăm 2500 și suntem tot acolo. Nimic mai fals, pentru că un politist cu experiență 25 de ani nu are cum să fie înlocuit de un tânăr încadrat din sursă externă sau care a făcut 6 luni pregătire teoretică la școalaa de agenți de poliție”, a declarat Cosmin Andreica – președintele sindicatului Europol.

Citește și Poşta Română va livra la domiciliu brăţara „Butonul Roşu”, menită să monitorizeze bătrânii care locuiesc singuri