Poliția Rutieră a făcut ravagii în minivacanța de Sfânta Maria! Aproximativ 4.000 de șoferi au rămas fără permisul de conducere

Agenții din cadrul Poliției Rutiere au făcut ravagii în minivacanța de Sfânta Maria! Numai în perioada 11 - 15 august, aproximativ 4.000 de permise de conducere au fost suspendate, dintre care 388 pentru consum de alcool şi 90 pentru consum de droguri.

16 aug. 2023, 17:10
Poliția Rutieră a făcut ravagii în minivacanța de Sfânta Maria! Aproximativ 4.000 de șoferi au rămas fără permisul de conducere
Poliția Rutieră a făcut ravagii în minivacanța de Sfânta Maria!

Poliția Rutieră a făcut ravagii în minivacanța de Sfânta Maria! Reprezentanții Poliției Rutiere spun că anul acesta numărul accidentelor în minivacanța de Sfânta Maria a scăzut cu 25%, comparativ cu ultimii doi ani.

Citește și Poliţia pune toată Europa în alertă. Noua metodă prin care hoţii fură din banii scoşi de la bancomat

Poliția Rutieră a făcut ravagii în minivacanța de Sfânta Maria!

„Poliţiştii au acţionat, atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii, pentru fluidizarea traficului şi prevenirea accidentelor grave de circulaţie. Pe drumurile solicitate şi în zonele cu risc de producere a unor evenimente rutiere echipajele au acţionat cu aparate radar şi au efectuat acţiuni pentru depistarea conducătorilor auto care s-au urcat la volan, deşi se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor interzise de lege. Pe timpul minivacanţei, au fost retrase 1.222 de certificate de înmatriculare şi au fost reţinute 3.950 de permise de conducere. De asemenea, 388 de şoferi au fost depistaţi sub influenţa alcoolului, iar 90 sub influenţa drogurilor”, a anunţat miercuri Monica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Conform reprezentanților instituției, în această perioadă peste 1.400 de poliţişti rutieri au acţionat zilnic pe drumurile publice, pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave.

Mai mult, pe lângă prezenţa activă în trafic, poliţiştii au folosit aparate radar, aparate etilotest şi drugtest, iar cu ajutorul unui elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie a fost monitorizată fluenţa traficului de pe Autostrada Soarelui şi din judeţul Constanţa.

Poliția Română primește noi echipamente de monitorizare a șoferilor indisciplinați în trafic

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că doreşte creşterea gradului de siguranţă pe şosele printr-un concept integrat, arătând că Poliţia Română va spori monitorizarea şi gestionarea traficului rutier folosind noi echipamente de comunicaţii prin satelit şi alte tehnologii.

„Domnul vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, propune astfel un proiect foarte important, numit HeliPol. Vrem să creştem gradul de siguranţă pe şosele printr-un concept integrat, realizat mai ales pe banii europeni. Este pentru prima oară când există această abordare în România. Poliţia Română va spori monitorizarea şi gestionarea traficului rutier, folosim noi echipamente de comunicaţii prin satelit şi alte tehnologii. Suntem încă, din păcate, pe unul dintre primele locuri în Europa la numărul victimelor din accidente rutiere şi, de aceea, consider că acest proiect este efectiv vital”, a declarat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că Guvernul a aprobat, la propunerea ministerului, în şedinţa de joi, Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii ”HeliPol”.
Prin acest proiect, Ministerul Afacerilor Interne va achiziţiona unităţi de suport şi coordonare aeriană, autospeciale şi motociclete de intervenţie şi va dezvolta infrastructura de comunicaţii şi cercetare. Principalele obiective ale proiectului sunt achiziţia a trei elicoptere medii, cu autonomie de zbor de 120 de minute, şi a unui elicopter greu, cu capacitate de zbor de 240 minute.

De asemenea, vor fi achiziţionate echipamente opto-electronice de tip FLIR (Forward Looking InfraRed), 200 de autospeciale pentru poliţia rutieră, 75 de motociclete, 800 de etilometre, 200 de teste care depistează substanţele psiho-active, sisteme de comunicaţii mobile şi sisteme de cercetare la faţa locului.

”În ciuda unor îmbunătăţiri recente, siguranţa rutieră rămâne o problemă în România. Anual, în ultimii ani, în ţara noastră îşi pierd viaţa peste 1.700 de persoane, iar alte 8.200 sunt rănite grav, fapt care ne plasează în topul ţărilor cu risc rutier crescut”, arată MAI.

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt: indisciplina pietonală, cu o pondere de aproximativ 21% din total, urmată îndeaproape de viteza excesivă (aproximativ 19%) şi neacordarea priorităţii de trecere (aproximativ 17%).

”Poliţia Română trebuie să fie bine echipată. Absorbim fonduri europene pentru dotarea Poliţiei Române. HeliPol înseamnă mai multă siguranţă în trafic pentru cetăţeni. 85% din programul de aproximativ 460 mil. lei este finanţare europeană. Cer Poliţiei Române continuarea măsurilor pentru creşterea calităţii actului poliţienesc şi eforturi continue pentru creşterea siguranţei în trafic, parte a siguranţei generale a cetăţenilor. Cu această ocazie, mulţumesc tuturor poliţiştilor pentru acţiunile întreprinse şi rezultatele obţinute în această direcţie pe perioada sezonului estival şi le urez mult succes în continuare spre binele cetăţenilor loiali respectării legii”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Citește și Două camere radar, care au amendat 24.000 de șoferi într-o lună, au fost distruse. Poliţia le va reinstala