Politica te-adoarme: Ministrul de Externe ceh a aţipit când preşedintele vorbea despre el

Un scandal politic s-a iscat în Cehia după ce ministrul de externe, prinţul Karel Schwarzenberg a adormit chiar în timpul discursului rostit de preşedintele Milos Zeman în parlament, transmite joi Radio Prague.

RomaniaTV.net
09 mai 2013, 05:33
Politica te-adoarme: Ministrul de Externe ceh a aţipit când preşedintele vorbea despre el

În momentul în care şeful diplomaţiei aţipise, preşedintele ceh tocmai vorbea despre scopurile şi obiectivele politicii externe ale Cehiei. Prin urmare, Karel Schwarzenberg (75 de ani) a ratat criticile formulate la adresa sa în legătură cu numirea noilor ambasadori.

Poate că incidentul ar fi trecut neobservat dacă şeful statului nu s-ar fi întors după aceasta către ministrul său de externe, care dormea liniştit, în spatele său, iar în sală au izbucnit râsete. Preşedintele (68 de ani) i-a reproşat ministrului lipsa de atenţie şi de politeţe, iar reprezentanţii partidului lui Schwarzenberg (de opoziţie)au părăsit sala în semn de protest.

Ministrul i-a întors favoarea preşedintelui, declarând ulterior jurnaliştilor că aţipise din cauza discursului plictisitor al şefului statului, care de altfel este cunoscut pentru limbajul său colorat. În ianuarie 2013, Milos Zeman, un veteran de stânga, a câştigat scrutinul prezidenţial cu 55,16% din totalul voturilor, devansându-l pe reprezentantul dreptei, Karel Schwarzenberg, care a obţinut 44,84% din voturi.

Disputa asupra nominalizării noilor ambasadori nu încetează între foştii rivali în cursa prezidenţială deja de două luni. Schwarzenberg refuză să aprobe candidaturile propuse de preşedintele Milos Zeman