Poliţişti din Gorj, trimişi în judecată pentru că luau mită de la hoţii de cărbune

Procurorii Parchetului General au trimis în judecată 12 polițiști, dintre care patru în arest preventiv, acuzați că au luat mită de la persoane care transportau și comercializau cărbune sustras de la Complexul Energetic Oltenia, în special de la Termocentrala Rovinari.
Romania TV
20 oct. 2015, 09:02
Poliţişti din Gorj, trimişi în judecată pentru că luau mită de la hoţii de cărbune

Au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv polițiștii Gheorghe Milodin, Ștefan Găman, Nicolae Milodin, Constantin Manolache, acuzați de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual și tăinuire, se arată într-un comunicat al Parchetului, citat de Agerpres.

Sub control judiciar au fost trimiși în judecată agenții de poliție Florin Glajde, Nicolae Marinel Staicu, Daniel Ungureanu, Gheorghiță Vîlceanu, Sevastian Udrea, Florin Gabriel Vlăduțu, Marin Paul Gheară și Dan Ciuciuc.

Procurorii susțin că, în perioada 2014 — septembrie 2015, agenții de poliție trimiși în judecată patrulau pe ruta Motru — Rovinari — Turceni — Țânțăreni, județul Gorj, și au protejat persoane care transportau și comercializau cărbune sustras de pe benzile de transport aparținând Complexului Energetic Oltenia, fără a avea documente de proveniență și pe care îl valorificau ulterior către beneficiari din județul Gorj și din județele limitrofe.

Sustragerile de cărbune se derulau în special pe traseul benzilor transportoare către Termocentrala Rovinari, în zonele în care circuitul este amenajat de-a lungul gospodăriilor unor cetățeni ai localităților Roșia Jiu și Rogojelu. Cărbunele era descărcat în grădinile proprii, pentru ca ulterior să fie încărcat în autoutilitare/camioane aparținând proprietarilor gospodăriilor sau altor persoane fizice ce dețineau astfel de mijloace de transport cu capacitatea cuprinsă între 3,5 și 16 tone, precizează sursa citată.

Potrivit procurorilor, mai mult, în scopul ușurării activităților ilegale, aceștia și-au confecționat ori achiziționat diverse bunuri ori utilaje pe care le utilizau în furtul de cărbune (lopeți, târnăcoape, rampe încărcare/descărcare, roabe, prelate) concomitent cu modificarea/adaptarea camioanelor în vederea asigurări unei capacități mai mari de livrare a cărbunelui (supraînălțarea benelor, consolidarea suspensiilor etc.).

În vederea tranzitării zonei Rovinari în bune condiții, persoanele care sustrăgeau cărbune se aflau în relaționare cu agenții de poliție care le permiteau să parcurgă zona lor de responsabilitate fără a verifica proveniența mărfii, contra unor sume de bani, deși cunoșteau faptul că aceasta este sustrasă, susțin procurorii.

De altfel, adaugă aceștia, unii agenți de poliție beneficiau și ei de cărbunele sustras și chiar le indicau transportatorilor rutele sigure pe care puteau merge. De asemenea, nu le verificau documentele de proveniență, în marea lor majoritate acestea fiind falsificate.

În acest context, polițiștii au omis să ia măsuri în sensul întocmirii unor dosare penale privind furtul de cărbune. Agenții de poliție în cauză evitau, de regulă, să pretindă în mod direct sume de bani cu titlu de mită, arată Parchetul.

În cazul opririlor în trafic, conducătorilor auto li se prezentau în primul rând consecințele săvârșirii acelor abateri, în unele cazuri în mai multe rânduri făcându-se aprecieri cu referire la cuantumul mare al amenzilor, pentru a crea în percepția lor ideea că măsurile legale ce trebuie aplicate sunt unele aspre și că, prin urmare, ar fi mai convenabilă remiterea unor sume de bani cu titlu de mită.

Cu privire la modul de operare folosit în primirea sumelor de bani cu titlu de mită, agenții de poliție în cauză au dezvoltat o serie întreagă de metode care să evite o eventuală înregistrare audio sau video a acestora, nu discutau și nici nu permiteau să se discute despre mită, indică procurorii.

Au existat, însă, și situații în care agenții de poliție cereau în mod direct sume de bani de la contravenienți, precum și situații în care, după primirea banilor, aceștia erau ascunși (de exemplu în șosete), dar de cele mai multe ori sumele erau împărțite între agenții de poliție de pe echipaj.

De asemenea, pentru a evita surprinderea în flagrant de către organele abilitate, polițiștii evitau să discute despre sumele de bani primite cu titlu de mită și reacționau imediat atunci când alte persoane începeau o conversație în acest sens. Mai mult, ei nu discutau la telefon aspecte referitoare la activitatea infracțională și urmăreau în permanență ca aceasta să nu fie înregistrată audio sau video.

După ce le era remisă suma de bani cu titlu de mită, polițiștii se arătau dispuși ca pe viitor să manifeste aceeași atitudine în sensul neluării măsurilor legale. În plus, îi informau pe conducătorii auto despre alte echipaje de poliție care i-ar putea surprinde săvârșind abateri rutiere, susțin procurorii.

Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.747.000 lei, reprezentând prejudiciul cauzat societății prin sustragerea unei cantități de aproximativ 50.000 tone cărbune sortat.

În cauză, în vederea recuperării prejudiciului cauzat, s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii a sechestrului asupra unor sume de bani, precum și asupra unor bunuri mobile aparținând inculpaților.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Gorj.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
7.000 lei, plătiți la pensie. Casa de Pensii din România virează lunar banii. Cine îi va lua
Playtech.ro
George Simion, derapaj fără precedent la adresa lui Nicușor Dan. Ce a putut să spună despre el: „Autist, săracu’!”
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Autostrada visată de români, aproape de finalizare. Se construiesc ultimii 55 de kilometri
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Două femei au fost găsite moarte în Canalul Dunăre-Marea Neagră! Acestea au fost descoperite la Medgidia și Cernavodă
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. A murit prea tânăr. Vestea a șocat întreaga lume: A iubit jocul și a muncit extrem de mult
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Cele mai ieftine și folosite medicamente, retrase de pe piață. Explicațiile producătorilor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce facultate din România le asigură studenților un loc de muncă încă din al doilea an