Toţi cei patru poliţişti implicaţi în moartea lui George Floyd sunt acuzaţi de omor şi complicitate la omor

Procurorul care anchetează moartea lui George Floyd la Minneapolis (nordul SUA) a modificat încadrarea faptelor în omor voluntar, inculpându-l de "crimă fără premeditare" pe poliţistul care l-a asfixiat pe afro-americanul de 46 de ani şi de complicitate pe ceilalţi trei agenţi de poliţie prezenţi, a anunţat miercuri senatoarea democrată de Minnesota, Amy Klobuchar, scrie AFP.

RomaniaTV.net
03 iun. 2020, 19:56
Toţi cei patru poliţişti implicaţi în moartea lui George Floyd sunt acuzaţi de omor şi complicitate la omor

Fostul ofiţer de poliţie din Minneapolis care l-a apăsat cu genunchiul pe gât pe George Floyd a fost acuzat de omor de gradul al doilea, iar ceilalţi trei ofiţeri aflaţi la faţa locului în timpul uciderii acestuia au fost acuzaţi de ajutor şi complicitate la omor, potrivit documentelor instanţei, citate de CNN.

 

Derek Chauvin, demis din poliție ca și cei trei colegi ai săi, și arestat la sfârșitul lunii mai, ar putea primi o pedeapsă maximă de 40 de ani de închisoare pentru acest omor, potrivit rechizitoriului depus în instanță.

Familia victimei care a murit pe 25 mai a salutat evoluția acestor procese. „Este un pas important pe drumul către justiție”, a apus avocata familiei

Vineri seară, ofițerul Derek Chauvin a fost reținut și este acuzat de uciderea lui George Floyd. Avocatul acestuia a invocat al 5-lea amendament din Constituția Americană și își așteaptă procesul. În ciuda faptului că Derek Chauvin a fost arestat, protestele continuă.

Citeşte şi: Avocatul lui George Floyd afirmă că şi ceilalţi ofiţeri care au participat la arest vor fi acuzaţi de decesul bărbatului

Derek Chauvin, care a apăsat cu genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de aproape nouă minute, fusese acuzat anterior de omor de gradul trei şi omor prin imprudenţă de gradul doi. Noua acuzaţie de omor de gradul doi afirmă că poliţistul l-a ucis pe Floyd „fără intenţia de a provoca moartea unei persoane, în timp ce aceasta comitea sau încearca să comită o infracţiune… şi anume agresiune de gradul al treilea”, potrivit unei plângeri modificate.

Thomas Lane şi J. Alexander Keung, care au ajutat la reţinerea lui Floyd, şi Tou Thao, care stătea lângă ceilalţi, nu fuseseră acuzaţi iniţial. Lane, de 37 de ani, Kueng, 26 de ani, şi Thao, de 34 de ani, sunt acuzaţi că au ajutat şi au comis o crimă de gradul doi şi au ajutat şi au comis un omor prin imprudenţă de gradul al doilea.

Omorul de gradul doi şi ajutorul şi complicitatea la crimă de gradul doi sunt pedepsite cu până la 40 de ani de închisoare. Omorul prin imprudenţă şi ajutorul şi complicitatea la omorul prin imprudenţă sunt pedepsite cu până la 10 ani de închisoare.

Două autopsii au stabilit că Floyd a murit prin omucidere. Şeful Poliţiei Minneapolis, Medaria Arradondo, i-a concediat pe cei patru ofiţeri şi a spus că sunt ”complici” la moartea lui Floyd. Familia lui Floyd şi protestatarii la nivel naţional au cerut ca poliţiştii să fie arestaţi şi condamnaţi pentru omor.

Conform înregistrărilor video şi a plângerii penale, Chauvin şi-a ţinut genunchiul pe gâtul lui Floyd, în timp ce Floyd reclama că nu poate respira, martorii protestau că moare şi chiar şi Lane a cerut de două ori să-l întoarcă pe o parte. Cu toate acestea, Chauvin a continuat să îl apese genunchiul pe gât timp de aproape trei minute după ce Floyd nu mai reacţiona, se arată în plângere.

Benjamin Crump, avocat l familiei Floyd, a declarat pe Twitter că familia este mulţumită de noile acuzaţii.

”REACŢIA FAMILIEI: Acesta este un moment dulce-amărui. Suntem profund recunoscători de faptul că (Ellison) a luat măsuri decisive, arestându-i şi acuzându-i pe toţi ofiţerii implicaţi în moartea lui George Floyd şi modificând acuzaţia împotriva lui Derek Chauvin la omor de gradul doi”, a spus avocatul.

Ellison a fost desemnat duminică, de guvernatorul Tim Walz, să preia cazul de la procurorul comitatului Hennepin, Mike Freeman.

Un fost congresman democrat, Ellison a afirmat anterior că are ”toate aşteptările” că vor fi aduse acuzaţii împotriva poliţiştilor şi că speră că acestea vor veni în curând. Luni, însă, după ce a preluat cazul, a avertizat împotriva unei judecăţi grăbite şi a spus că procurorii vor fi atenţi şi metodici în aducerea acuzaţiilor.

„Ne mişcăm cât de expeditiv, rapid şi mai eficient posibil,” a spus procurorul. „Dar trebuie să protejez această urmărire penală. Nu am de gând să creez o situaţie în care cineva să poată spune că aceasta a fost o judecată grăbită.”

Ofiţerii de poliţie sunt rareori acuzaţi de infracţiuni prin violenţă împotriva bărbaţilor de culoare, ba chiar în aceste cazuri rare juriile au arătat în repetate rânduri lipsa de voinţă de a condamna.