Polonia are interes ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană

Ministrul de Externe polonez Witold Waszczykowski a declarat marți că este în interesul țării sale ca Marea Britanie să rămână membru al Uniunii Europene și să contribuie la bugetul blocului comunitar cât mai mult timp posibil, scrie cotidianul Rzeczpospolita.

29 nov. 2016, 10:40
Polonia are interes ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană

La începutul lunii noiembrie, adjunctul lui Waszczykowski a declarat că Marea Britanie ar trebui să contribuie la bugetul multianual al Uniunii Europene până la încheierea perioadei bugetare de șapte ani, în 2020, după ce cetățenii britanici au votat la referendumul din iunie pentru ieșirea țării din UE.

„Este în interesul nostru ca Marea Britanie să rămână un stat membru UE atât timp cât este posibil și să plătească contribuții cât mai mult timp posibil”, a declarat Waszczykowski pentru cotidianul Rzeczpospolita, informează Agerpres.

Citeşte şi România trebuie să plătească 1,26 de miliarde de euro către UE şi Banca Mondială

„Brexitul va avea loc cel mai devreme în 2-3 ani. Dacă va avea loc până la urmă”, a mai spus șeful diplomației poloneze. „În următorii trei ani, nu este nevoie să tratăm Marea Britanie ca un copil cu nevoi speciale, care este stigmatizat și marginalizat”, a mai spus el.

Citeşte şi Florin Zamfirescu: UE ne obligă şi ne dirijează spre un materialism cumplit. Ce părere are despre Soros

Luni, premierul polonez Beata Szydlo și omologul său britanic Theresa May au discutat despre apărare, securitate și comerț, precum și despre drepturile post-Brexit ale celor trei milioane de cetățeni ai UE care locuiesc în Marea Britanie, dintre care, potrivit estimărilor din 2015, se numără 831.000 de polonezi, potrivit Agerpres.

Waszczykowski a mai spus că, dacă ar fi în locul președintelui Consiliul European, polonezul Donald Tusk, el „nu ar îndrăzni” să încerce să obțină un al doilea mandat fără sprijinul guvernului de la Varșovia.