Polonia ia în calcul naţionalizarea fondurilor private de pensii

Guvernul polonez ar analiza o naţionalizare la scară largă a fondurilor private de pensii garantate de stat (OFE) pentru a dispune de fonduri în plus în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, relatează Warsaw Voice citând surse din interiorul partidului de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS).

RomaniaTV.net
13 apr. 2020, 05:50
Polonia ia în calcul naţionalizarea fondurilor private de pensii

Guvernul ar putea lichida fondurile de pensii şi transfera în întregime banii din acestea către Fondul de Rezerve Demografice (FRD) pentru a-i putea folosi cum vrea.

De asemenea, statul polonez ar deveni acţionar în firme acum private, remarcă Antoni Kolek, preşedinte al think tank-ului polonez Instytut Emerytalny.

Anul trecut, Polonia îşi anunţa intenţia de a-şi reforma sistemul de pensii într-un fel care să pună capăt nesiguranţei privitoare la viitorul activelor administrate de fonduri private şi să ajute guvernul să evite o creştere a deficitului bugetar. În urma anunţului, acţiunile poloneze au scăzut.

Guvernul polonez a aprobat în luna noiembrie a anului trecut transferul tuturor fondurilor de pensii OFE către con­turi individuale de pensii, decizie care urma să aducă 19,3 mil­iarde de zloţi (4,5 miliarde de euro) la vistieria statului sărăcită de beneficiile sociale masive aprobate înaintea alegerilor.

Partidul de guvernământ naţionalist PiS plănuia de multă vre­me să schimbe sistemul în cadrul căruia activele sunt admi­nistrate de fonduri private de pensii garantate de stat, denumite OFE.

Fondurile OFE fuseseră deja afectate de schimbările aduse de guvernul anterior în 2014, când acesta a preluat toate obligaţiunile guvernamentale deţinute de fondurile de pensii, sau peste jumătate din activele acestora, pentru reducerea datoriei publice.

Economiile pentru pensie reprezintă o bombă cu ceas în Polonia. Ţara are una dintre cele mai scăzute rate de natalitate din Uniunea Europeană şi se confruntă cu dificultăţi în creştere în ceea ce priveşte plata pensiilor de stat către cei care nu au economisit suficient în timpul comunismului.

După anunşul făcut în 2019 privind reformarea sistemului de pensii, analiştii au arătat că măsurile vor ajuta guvernul să-şi echilibreze bugetul după beneficiile sociale masive anunţate înaintea alegerilor, alegeri câştigate de PiS.

ìNu va fi nicio schimbare reală pentru polonezii de rând, dar guvernul va avea bani să finanţeze cea de-a 13a pensieî, arăta Karol Pogorzelski, economist ING Bank, făcând referire la o promisiune din campania electorală făcută pensionarilor de către PiS.