Polonia, în război cu Comisia Europeană. Președintele Duda o acuză pe Ursula von der Leyen că-și dorește să impună propriul guvern la Varșovia

Tensiunile dintre Polonia, stat condus de către președintele Andrzej Duda și Comisia Europeană, reprezentată de Ursula von der Leyen, continuă. 

06 nov. 2022, 19:53
Polonia, în război cu Comisia Europeană. Președintele Duda o acuză pe Ursula von der Leyen că-și dorește să impună propriul guvern la Varșovia

Președintele Andrzej Duda nu acceptă observațiile Comisiei Europene, cu privire la lipsa reformelor din justiție. Astfel, oficialul de la Varșovia a subliniat faptul că se opune unor noi concesii, pe fondul amenințărilor de la Bruxelles, în legătură cu blocarea fondurilor europene.

„Nu voi mai oferi niciun răspuns la sugestiile celeilalte părţi”, a declarat Duda într-un interviu pentru Sieci, publicat pe WPolityce.pl.

Duda nu vede niciun fundament pentru amenințările Ursulei von der Leyen.

„Din câte ştiu, am îndeplinit toate condiţiile pentru a primi fondurile din planul de relansare”, a subliniat Duda. Este vorba despre aproximativ 35 de miliarde de euro menite să remedieze consecinţele crizei COVID.

Administrația de Varşovia a efectuat câteva modificări la reformele sale din justiţie pentru a răspunde oficial criticilor Bruxellesului şi Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), însă aceste schimbări nu au fost considerate suficiente de Comisia Europeană, pentru a asigura independenţa judecătorilor faţă de puterea politică.

 

Acuzații grave din partea președintelui Poloniei, la adresa Ursulei von der Leyen

 

Duda susține că a încheiat orice fel de negocieri cu Comisia.

„Nu cred că un nou pas în direcţia aşteptărilor celeilalte părţi poate da rezultate. Consider că partea poloneză a manifestat prea multă bunăvoinţă”, a apreciat el. În fine, Duda a considerat că „tabăra liberală de stânga, ai cărei reprezentanţi sunt majoritari în Comisie, vrea să provoace cu orice preţ o schimbare de putere în Polonia”.

Astfel, președintele de la Varșovia crede că Ursula von der Leyen își dorește, de fapt, să dărâme guvernul ales democratic, strategie pe care și-ar dori să o implementeze și în Ungaria.

„Tabăra liberală de stânga, ai cărei reprezentanţi sunt majoritari în Comisie, vrea să provoace cu orice preţ o schimbare de putere în Polonia”, a declarat președintele conservator polonez.