Polonia l-a declarat persona non grata pe Serghei Lavrov. Moscova: ”Decizia este provocatoare şi fără precedent”

Polonia l-a declarat pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, persona non grata. Moscova denunță decizia Vașoviei și spune că este ”provocatoare și fără precedent”. Astfel, Lavrov nu va mai putea participa la reuniunea ministerială a OSCE care are loc în luna decembrie.

19 nov. 2022, 16:25
Polonia l-a declarat persona non grata pe Serghei Lavrov. Moscova: ”Decizia este provocatoare şi fără precedent”

Polonia l-a declarat persona non grata pe Serghei Lavrov. Moscova a denunțat sâmbătă decizia Poloniei de a nu îl primi pe teritoriul său pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care în urma acestei hotărâri nu va mai putea participa la o reuniune ministerială a OSCE, transmite AFP.

Citește și Zelenski solicită un nou pachet de sancţiuni europene la adresa Rusiei

”Decizia Poloniei este provocatoare şi fără precedent”, a declarat diplomaţia rusă într-un comunicat.

”Nu doar că Varşovia s-a discreditat în această manieră, dar ea a adus un prejudiciu ireparabil autorităţii întregii OSCE”, estimează comunicatul citat.

La începutul lunii decembrie, Polonia va organiza reuniunea ministerială a OSCE. Vineri, guvernul de la Varșovia a anunțat că a refuzat să autorizeze intrarea lui Serghei Lavrov pe teritoriul Poloniei.

”Aşteptăm de la Federaţia Rusă să aleagă membrii delegaţiei sale conform cu reglementările în vigoare”, a explicat pentru AFP o sursă din interiorul preşedinţiei poloneze a OSCE.

Potrivit acelorași surse, delegaţia rusă nu trebuie să ”includă persoane sancţionate de către Uniunea Europeană în urma ofensivei ruse în Ucraina declanşate pe 24 februarie, printre care Serghei Lavrov”.

Astfel, în perioada 1-2 decembrie va avea loc reuniunea celor 57 de miniştri de externe din OSCE, la Lodz, în centrul Poloniei.

În urma acestei decizii, Moscova a anunțat că delegaţia rusă va fi condusă de ambasadorul rus la OSCE, Aleksandr Lukacevici.

Citește și Potop de rachete în Ucraina. Lavrov anunţă că ţinta e Zelenski: „Occidentul trebuie să-l disciplineze!”