Polonia prelungeşte starea de urgenţă la frontiera cu Belarus

Guvernul polonez a decis că prelungească starea de urgență la frontieră cu încă 60 de zile din cauza valului de migranți dispre Belarus. 

01 oct. 2021, 11:23
Polonia prelungeşte starea de urgenţă la frontiera cu Belarus

Starea de urgență a fost prelungită de Polonia. Decizia a fost susținută de 237 de deputaţi conservatori şi naţionalişti și aprobată deja de președinte joi noapte spre vineri. Pe de altă parte, 179 de politicieni au votat împotrivă, iar 31 s-au abținut. Votul s-a desfășurat în direct la canalele de televiziune.

Câteva mii de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, au trecut în ultimele luni frontiera dintre Belarus şi Uniunea Europeană (UE), în Lituania, Letomnia şi Polonia. UE suspectează că este vorba despre o formă de represalii a regimului de la Minsk împotriva unor sancțiuni europene.

Polonia a declarat stare de urgenţă, pentru prima oară după război. Situaţia de la frontiera cu Belarus devine din ce în ce mai problematică

Prelungirea străii de urgență a fost recomandată de ministrul polonez Mariusz Kaminski, de-a lungul zonei de frontieră polono-belaruse. Acesta a susținut că 11.500 de migranți au încercat „să ia cu asalt” granița.

Organizaţiile neguvernamentale poloneze au avertizat cu privire la o criză umanitară la această frontieră de est a UE, unde şase persoane au murit deja de frig, foamete şi epuizare.

Polonia ar putea părăsi UE, Donald Tusk avertizează cu privire la un „Polexit”

Criticii acţiunilor guvernului îl acuză că practică o politică de respingere, împiedicând migranţii să depună cereri de azil şi obligându-i să se întoarcă în Belarus.

Majoritatea migraţiei ilegale către Uniunea Europeană trece prin Marea Mediterană. Fenomenul este fără precedent pentru statele din estul UE, Letonia, Lituania şi Polonia, potrivit AFP.

Bruxellesul vrea să înăsprească eliberarea de vize unor oficiali belaruşi şi acuză Minskul de un ”act de agresiune”, ”destabilizarea” UE şi ”facilitarea unei forme de trafic de persoane”

Comisia Europeană (CE) vrea să suspende un acord care relaxează condiţiile acordării de vize persoanelor cu legături cu regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, ca represalii împotriva unui ”act de agresiune” al Minskului, pe care-l acuză de organizarea unui aflux de migranţi la frontierele Uniunii Europene (UE), relatează AFP.

Această măsură, care urmează să fie supusă aprobării Celor 27, se adaugă interzicerii sejurului în UE care vizează 166 de persoane, între care şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, impusă din cauza reprimării opoziţiei din Belarus.

”Ultimele tactici ale regimului belarus împotriva UE şi statelor noastre membre necesită un răspuns unit”, a subliniat miercuri vicepreşedintele CE Margaritis Schinas.