Poluare atmosferică puternică. Şcolile din Capitală vor fi închise

Şcolile din Teheran au fost somate miercuri să-şi închidă porţile din cauza poluării atmosferice puternice care afectează din nou capitala iraniană la niveluri considerate periculoase, au precizat autorităţile, potrivit AFP.

13 nov. 2019, 13:20
Poluare atmosferică puternică. Şcolile din Capitală vor fi închise

Guvernatorul Anoushiravan Mohseni-Bandpey a precizat că grădiniţele, creşele şi şcolile primare vor fi închise în capitală, precum şi în cantoanele Qarchak, Pishva şi Varamin.

„Indicele calităţii aerului pentru oraşul Teheran semnalează un nivel insalubru pentru grupurile sensibile”, a precizat acesta, citat de agenţia oficială Irna, informează Agerpres.

Concentraţia medie de particule poluante a crescut la 133 de micrograme pe metru cub la Teheran, atingând chiar 150 de micrograme în 10 sectoare, a subliniat acesta, în timp ce OMS recomandă ca această concentraţie de particule nocive să nu depăşească 25 ľg/m3 în medie într-un interval de 24 de ore.

Copiii, femeile însărcinate, vârstnicii şi persoanele care suferă de afecţiuni cardio-vasculare sau respiratorii au fost sfătuiţi să rămână în locuinţe, potrivit Agerpres.

La Teheran, numeroase persoane purtau măşti în staţiile de autobuz de pe străzile aglomerate din sudul capitalei miercuri dimineaţă la ora de vârf.

Citeşte şi Maşinile cu normă de poluare sub Euro 4 vor plăti TAXA OXIGEN din ianuarie 2020. Cele EURO 3, interzise în Bucureşti din 2024

Norul dens de poluare care acoperea Teheranul marţi părea că s-a disipat miercuri dimineaţă în partea de nord a capitalei – situată la o altitudine mai ridicată -, iar pe străzi circula un număr redus de autobuze şcolare, potrivit Agerpres.

Poluarea provoacă în fiecare an decesul a aproape 30.000 de persoane în Iran (dintr-o populaţie de circa 80 de milioane de locuitori), potrivit unui responsabil al ministerului Sănătăţii citat în ultimele luni de Irna.

În fiecare iarnă, poluarea atinge nivelul maxim la Teheran – oraş situat la o altitudine cuprinsă între 1.400 şi 1.800 de metri – din cauza unui fenomen denumit „inversiune termică”: aerul rece de la înălţime împiedică aerul cald şi poluat să se degajeze.