Poluare masivă în Bucureşti din cauza cauciucurilor arse de Lăsata Secului. Valoarea maximă admisă, depăşită de zece ori

Poluare masivă în Bucureşti din cauza tradiţiilor de Lăsata Secului. Aerul a fost irespirabil duminică seară în Capitală, după ce oamenii au ars cauciucuri pentru purificare şi alungarea spiritelor rele.

15 mart. 2021, 09:54
Poluare masivă în Bucureşti din cauza cauciucurilor arse de Lăsata Secului. Valoarea maximă admisă, depăşită de zece ori
Poluare masivă în Bucureşti din cauza cauciucurilor arse de Lăsata Secului. Valoarea maximă admisă, depăşită de zece ori

Poluare masivă în Bucureşti din cauza cauciucurilor arse de Lăsata Secului. Indicatorii de măsurare a calităţii aerului din Capitală au arătat valori maxime duminică seară. Potrivit lui Octavian Berceanu, şeful Gărzii de Medicu, cele mai frecvente focare de poluare au fost în localitățile Vidra, Măgurele și în special în Sintești.

Poluare masivă în Bucureşti din cauza cauciucurilor arse de Lăsata Secului. Şeful Gărzii de Mediu: „S-a ajuns la de peste zece ori valoarea maximă admisă”

Citeşte şi Nicuşor Dan vrea indulgenţă din partea UE privind poluarea din Bucureşti. „Am solicitat un răgaz. Continuăm să stingem focuri”

„Ne raportăm la valorile maxime admise pentru o zi de PM10 și PM2,5, particule aflate în suspensie în aer, valorile au fost foarte mari aseară, s-a ajuns la de peste zece ori valoarea maximă admisă. Noi am lăsat zona liberă când ne-am retras și nu mai existau focare importante.

Am intervenit cu echipajele gărzii de mediu, jandarmerie, poliție. A fost o muncă destul de grea să identificăm câteva zeci de focare, pompierii ne-au ajutat foarte mult să stingem, iar unde a fost mai greu am rugat și populația să stingă aceste focare. Urmează să fie date amenzi, au fost verificate persoane de la fața locului.

Munca asta trebuie să se ducă pe o perioadă mult mai lungă, pentru că principalul pilon e prevenția și nu acțiunea în ziua respectivă, dacă avem o muncă de prevenție de a lungul anului, focarele pe anul viitor se vor reduce simțitor.

N-am avut o mișcare substanțială a aerului care să disipeze norul de poluare de particule, vântul a bătut încet. În dimineața asta recomand bucureștenilor să nu aerisească apartamentele, o pot face către prânz”, a declarat şeful Gărzii de Mediu la Digi24. 

Citeşte şi Cel mai modern studiu vine cu rezultate alarmante: Poluarea aerului creşte semnificativ riscul de infertilitate

Niveluri foarte ridicate se înregistrează în zonele Moșilor, Universitate, Piața Sudului, Băneasa Nord. Libertății, Expoziției, Luica, Bragadiru, Pallady, Prelungirea Ghencea, Fizicienilor, Camil Ressu, Piața Valea Ialomiței, Piața Drumul Taberei, Bd. Timișoara, Basarabia, Parcul Păcii, Piața Veteranilor, Leu, Pasajul Lujerului, Pantelimon, Plevnei, Piața Crângași, Giulești, Doamna Ghica, Lacul Tei, bd. Constructorilor, Mihalache, Aerogării.

Expunerea la poluarea aerului crește semnificativ riscul de infertilitate, potrivit primului studiu care examinează pericolul pentru populația generală.

Analiza a 18.000 de cupluri din China a relevat că persoanele care trăiesc în medii cu niveluri moderat ridicate de poluare cu microparticule prezintă un risc cu 20% mai mare de infertilitate, concept definit prin faptul că o femeie nu poate rămâne însărcinată în decursul unui an de încercări. Modul în care a fost conceput studiul nu le-a permis oamenilor de știință să stabilească efectiv modul în care poluarea aerului ar putea afecta fertilitatea, dar se știe că particulele poluante provoacă inflamații în organism, care ar putea afecta producerea de ovule și spermă, după cum afirmă oamenii de știință, citaţi de The Guardian.