Poluarea – cel mai mare ucigaș din Europa. Oamenii mor pe capete din cauza aerului care devine tot mai greu de respirat

Un nou studiu arată că poluarea aerului este în acest moment principala cauză de mediu a mortalității din Europa.

02 iul. 2023, 20:13
Poluarea – cel mai mare ucigaș din Europa. Oamenii mor pe capete din cauza aerului care devine tot mai greu de respirat
Poluarea aerului, cel mai mare ucigaș din Europa

Un nou studiat realizat de către oamenii de știință de la Institutul de sănătate globală din Barcelona, publicat în revista The Lancet Public Health, face o constatare îngrijorătoare pentru omenire. Experții arată că poluarea aerului reprezintă cea mai importantă cauză de mediu a mortalității din Europa.

Principalii factori care contribuie la decesele cauzate de poluarea aerului sunt transportul, activitățile casnice și agricultura, arată noua cercetare, potrivit Euronews.

Citește și: Noi tarife pentru rovinietă. TollRO se calculează în funcție de distanță și norma de poluare

Centrul de cercetare a analizat doi dintre principalii poluanți din atmosferă, dioxid de azot (NO2) și particule fine (PM2,5). Emisiile de la vehicule duc la 50% din toate decesele legate de NO2, urmate de poluarea industrială și fumurile generate de sectorul energetic.

Activitățile interne, precum utilizarea sistemelor de încălzire pe cărbune și gaz, urmate de agricultură, sunt principalele contribuții la decesele legate de PM2,5. Acestea au reprezentar mai mult de 22% din toate decesele cauzate de poluarea aerului în 857 de orașe din cele incluse în raport.

Bucureștiul apare în topul orașelor poluate din Europa, un contributor foarte mare fiind sectorul transporturilor.

„Dacă ne uităm la NO2 și PM2,5 combinate, traficul rămâne cel mai mare contributor atât la calitatea proastă a aerului, cât și la mortalitatea asociată”, a spus Sasha Khomenko, cercetător la ISGlobal și primul autor al studiului.

Citește și: Aragazul, sursă de poluare. UE ar putea cere renunţarea la el

Cifrele arată că cel mai mare contributor la nivel european la mortalitatea PM2,5 sunt emisiile din surse rezidențiale, cu o contribuție medie în toate orașele de 22,7%. Pe locul doi se află sectorul agricol, care reprezintă în medie 18% din mortalitatea PM2,5, urmat de industrie (13,8%), transporturi (13,5%), sectorul energetic (10%), sursele naturale (8,8%) și transport maritim (5,5%).

Totodată, rezultate variază de la un oraș la altul. În Lisabona, poluanții atmosferici generați din agricultură nu reprezintă o problemă majoră, dar poluarea maritimiă reprezintă o preocupare mai mare. Emisiile provenite de la navele de croazieră și de marfă sunt o sursă mare de poluare a traficului maritim, care a contribuit la 10.116 decese legate de poluarea aerului în Europa în 2022.