Polul Sud a fost cucerit în premieră de români

Tricolorul românesc flutură la Polul Sud. Coco Galescu şi Romeo Dunca sunt primii români care au ajuns pe schiuri în cel mai sudic punct de pe Glob.

RomaniaTV.net
14 dec. 2011, 12:55
Polul Sud a fost cucerit în premieră de români

Românii au marcat împlinirea a 100 de ani de la cucerirea Polului Sud printr-o expediţie încununată de succes, în urma căreia alpinistul Coco Galescu şi Romeo Dunca au devenit primii compatrioţi de-ai noştri care au atins cel mai sudic punct al planetei.

Aceştia fac parte dintr-o expediţie internaţională, alături de 16 norvegieni şi câţiva alpinişti sud-africani, englezi şi elveţieni, iar traseul urmat a fost acelaşi pe care l-a parcurs în 1911 norvegianul Roald Amundsen. Timp de două săptămâni au mers Galescu şi Dunca pe schiuri, iar în seara zilei de 13 decembrie aceştia au înfipt steagul românesc în calota arctică.

Ei au avut  avea de parcurs 300 de kilometri până la atingerea Polul Sud, iar principala primejdie este reprezentată de temperaturile scăzute, de până la minus 45 de grade Celsius, resimţite de om ca fiind de minus 60 de grade Celsius.

Expediţia “România- Polul Sud 2011” a costat 80.000 de euro.