Pompierii de la ISU Olt au testat planul roşu de intervenţie în caz de cutremur de peste 7 grade. Ce au urmărit autoritățile prin acest exercițiu

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt au testat planul roşu de intervenţie în cazul producerii unui cutremur cu magnitudinea de 7.2 grade pe scara Richter.

28 sept. 2022, 19:09
Pompierii de la ISU Olt au testat planul roşu de intervenţie în caz de cutremur de peste 7 grade. Ce au urmărit autoritățile prin acest exercițiu

Într-un exerciţiu ce a avut loc în oraşul Scorniceşti, pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt au testat miercuri, planul roşu de intervenţie în cazul producerii unui cutremur cu magnitudinea de 7.2 grade pe scara Richter, ce ar putea avaria clădiri şi reţele de utilităţi.

Citește și Ce-i așteaptă pe români, la iarnă. Anunț de la Ministerul Energiei

„Conform scenariului, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7.2 grade pe scara Richter, au fost afectate mai multe imobile din oraşul Scorniceşti, dar şi reţelele de utilităţi publice. La stadionul Scorniceşti, în urma prăbuşirii unei porţiuni din tribună, 15 persoane au rămas blocate sub dărâmături. Având în vedere numărul mare de victime, la nivelul judeţului Olt s-a activat planul roşu de intervenţie”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu.

La acest exercițiu au luat parte și echipaje de prim ajutor din cadrul SMURD Olt, autospeciala pentru transport personal şi victime multiple, autospeciala pentru descarcerare, cu punctul medical avansat, o autospecială pentru intervenţie la înălţime, un container multirisc, dar şi mai multe autospeciale de stingere.

De asemenea, echipaje din cadrul Serviciului de Ambulanţă Olt, Inspectoratului de Poliţie Olt şi Inspectoratului de Jandarmi Olt au participat la acţiunile desfăşurate în timpul exerciţiului.

În testarea intervenţiei în caz de cutremur desfăşurată în orașul Scorniceşti au fost implicaţi şi reprezentanţi ai operatorilor de gaze, apă şi electricitate.

„Toate persoanele surprinse sub dărâmături au fost evacuate, s-a efectuat triajul la faţa locului şi au fost transportate în Punctul Medical Avansat, pentru acordarea primelor îngrijiri medicale. Sub coordonarea Directorului de Salvări Medicale, victimele au fost transportate către unităţile spitaliceşti, cu echipaje SMURD şi SAJ. În scenariul exerciţiului a fost cuprins şi un accident rutier, în urma căruia o persoană a rămas încarcerată. Victima a fost extrasă de pompierii de la descarcerare şi transportată la UPU Slatina, cu diverse traumatisme”, a adăugat reprezentantul ISU Olt.

Prin acest exerciţiu s-a urmărit antrenarea structurilor de intervenţie implicate, verificarea timpilor de răspuns în cazul producerii unui eveniment major şi testarea viabilităţii planului roşu de intervenţie, a mai precizat reprezentantul ISU Olt.

Citește și Vești proaste pentru bucureșteni: circulația pe linia tramvaiului 41 va fi suspendată!