Ponta: Reducerea TVA la 20% are cel mai bun impact economic. Ce a declarat despre salariile medicilor

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara la România TV că propunerea de reducere TVA la 20% va avea un impact mai bun la bugetul de stat şi nu va produce dezechilibre economice cum ar fi în cazul scăderii TVA la 19%. În plus, prim-ministrul a precizat că în cadrul discuţiilor avute cu preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, însă ar vrea ca eliminarea taxei pe construcţii speciale şi a accizei să fie efectuată "la o dată ulterioară".

19 aug. 2015, 19:19
Ponta: Reducerea TVA la 20% are cel mai bun impact economic. Ce a declarat despre salariile medicilor

Premierul Victor Ponta a vorbit despre impactul pe care îl va avea reducerea TVA la 20%.

„Eu i-am explicat preşedintelui şi guvernatorului BNR că susţin în continuare că tot ce prevede Codul Fiscal referitor la TVA. Decizia se va lua săptămâna viitoare în Parlament ceea ce am discutat cu Iohannis şi Isărescu a pornit de la faptul că noul Cod Fiscal nu e pentru politicieni, ci pentru bugetari(…)

Nu trebuie să fie un obiect de dispută politică, ci să fie o gândire asumată de mai mulţi. Îmi asum responsabilitatea că ceea ce presupune Codul Fiscal cu reducerea de 20%. Cu TVA de 20% este un impact pe care putem fără probleme să-l acoperim din creştere econimică, colectare mai bună şi administrare a cheltuielilor„, a precizat Victor Ponta la România TV.

Premierul a adăugat că impactul bugetar de 7 miliarde de lei din reducerea TVA ar putea fi acoperit doar din nivelul colectărilor, care este estimat la 10 miliarde de lei.

Liberalii au propus un TVA de 19%. Se păstrează propunerea de 20% care are cel mai bun impact economic. Impactul de 7 miliarde de lei la bugetul de stat, impactul scăderii TVA nu va provoca niciun dezechilibru”, a declarat Ponta.

Premierul a adăugat că Guvernul va putea să acopere măsurile anunţate şi în cazul în care Parlamentul va decide ca TVA să scadă la 19%, cum au cereau în iunie liberalii.

„O să aplicăm 19% şi o să acoperim din altă parte acei 1,8 miliarde, e foarte bine”, a spus Ponta la România TV.

„Odată cu scăderea la 9% a TVA pentru alimente, în turism şi alte servicii, de fapt media noastră a TVA e undeva la 16,3%, deci eu cred că ar fi bine să fie adoptat într-un consens politic”, a adăugat premierul, cu privire la negocierile tehnice de joi, care vor avea loc în Parlament.

Citeşte şi: Victor Ponta, despre majorările salariale: NU ne angajăm la ce nu putem să facem

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la începutul ședinței de guvern, în contextul majorărilor salariale pentru personalul sanitar, că și ceilalți bugetari au dreptate atunci când solicită salarii mărite, iar Executivul va discuta și va negocia cu aceștia, iar atunci când va putea, se va ține de cuvânt.

„Preşedintele a zis da, cu 20% sunt în regulă, cu celelalte chestiuni, haideţi să intre în vigoare, de exemplu cu taxa specială (taxa pe construcţii speciale – n.r.) sau cu acciza, de la o dată ulterioară.

Eu nu le consider pe acelea esenţiale, ci TVA de 20% şi restul prevederilor. La fel şi guvernatorul, dar decizia aparţine Parlamentului”, a declarat premierul.

Întrebat însă insistent dacă se poate spune că, în urma discuţiilor cu şefului statului, s-a ajuns la un consens, Victor Ponta e evitat să precizeze acest lucru.

Premierul a mai spus că la discuţiile de miercuri de la Palatul Cotroceni s-a discutat „telefonic” cu guvernatorul BNR şi a confirmat că vicepremierul Gabriel Oprea a avut o întâlnire separată cu preşedintele Klaus Iohannis.

Victor Ponta nu a dorit, totuşi, să comenteze, de ce liderul UNPR a discutat cu preşedintele separat.

„Eu ştiu aceste lucruri, dar nu vreau să le comentez eu, pentru că ţin de partea politică”, a adăugat Ponta.

Prim-ministrul a reiterat faptul că reducerea TVA este sustenabilă din punct de vedere economic.

În plus, premierul a atras din nou atenţia că există o legătură între adoptarea Codului Fiscal şi noua lege a salarizării.

În privinţa salariilor medicilor, Ponta a dat noi precizări cu privire la motivul pentru care a ales ca această categorie să beneficieze de majorări înaintea profesorilor sau a poliţiştilor, spunând că au existat fonduri suplimentare din economiile efectuate de ministerul Sănătăţii.

Medicii nu mai sunt funcţionari publici, dar mărirea din acest an se face din fondurile care există deja şi pe care Ministerul Sănătăţii şi Casa de Sănătate le-au economisit prin introducerea cardurilor de sănătate”, a adăugat Victor Ponta.

În privinţa majorărilor pentru restul personalului plătit din fonduri publice, Victor Ponta a spus că va continua negocierile cu sindicatele, însă creşteri vor fi făcute doar când vor exista şi bani.

„Negocieri am avut cu profesorii, cu administraţia publică, cu poliţiştii, înainte de discuţia cu medicii. (…) Aceste categorii cer legitim să aibă salarii mai mari. (…)

Am discutat un pic, o să mă văd din nou şi cu liderii sindicali, am zis că nu e corect să zicem de ce le dăm la medici, haideţi să ştim foarte bine că, atunci când avem bani, în condiţiile pe care le negociem, în trei ani şi jumătate, spre deosebire de cei dinainte care doar v-au tăiat salariile, noi ce am negociat am respectat. Dacă cere toată lumea odată, nu, nu se poate”, a spus Ponta.

Citeşte şi: Ponta, despre dosarul de la DNA: Prejudiciul nu există. Taxele lui Dan Şova către stat le-am plătit eu

Premierul a vorbit şi despre propunerea Guvernului de a legaliza şi impozita cadourile făcute medicilor, precizând că este o măsură atât în beneficiul cadrelor medicale, cât şi a pacienţilor.

„Decât să avem toţi medicii urmăriţi penal, mai bine le spunem ce se sancţionează şi ce nu se sancţionează”, a spus Victor Ponta, la România TV.