Ponta acuză Preşedinţia de „lipsă totală” de transparenţă în cheltuirea banilor ICR

Premierul Ponta acuză Preşedinţia de "lipsă totală" de transparenţă legat de cheltuirea fondurilor publice la nivelul Institutului Cultural Român (ICR), arătând că nu este normal ca instituţia să fie controlată de un singur om şi ca bugetul Preşedinţiei să fie completat "din alte surse" necontrolate. Pe de altă parte, Ponta spune că liderii grupurilor parlamentare PSD-PNL nu intenţionează să îl schimbe pe Patapievici de la conducerea ICR.

RomaniaTV.net
18 iun. 2012, 16:44
Ponta acuză Preşedinţia de „lipsă totală” de transparenţă în cheltuirea banilor ICR

Victor Ponta a declarat luni seara, la Viena, că a discutat cu liderii grupurilor parlamentare ale USL şi că aceştia i-au spus că nu intenţionează să îl schimbe pe Patapievici de la conducerea Institutului Cultural Român (ICR).

„Eu am discutat cu liderii de grup şi mi-au spus foarte clar că nu aveau nicio intenţie să îl schimbe pe Patapievici. Aveau o singură intenţie, ca 10 milioane de euro din bani publici să fie cheltuite transparent, iar toată această agitaţie, care înţeleg că are ca scop ca 10 milioane euro să nu fie cheltuite transparent, eu unul nu o înţeleg. Nu am auzit pe nimeni dintre senatori care ar fi dorit să îl schimbe pe Patapievici. Dacă nu era vorba de schimbarea sa, nu am înţeles de ce era aşa de supărat şi mai este un lucru: eu şi orice om din această ţară, dacă sunt invitat la o discuţie de Parlament, m-aş prezenta, este o chestie de politeţe. Dacă vrei să faci numai scandal şi, de fapt, nu te interesează să prezinţi un mod de cheltuire a banilor publici, deja lucrul acesta este anormal”, a spus Ponta.

Premierul a ţinut totodată să precizeze că o eventuală schimbare a conducerii ICR nu intră în atribuţiile sale.

Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, că Institutul Cultural Român va trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, decizia fiind justificată de premierul Victor Ponta prin faptul că instituţia era „mult prea politizată”.

Ordonanţa stabileşte că, în termen de maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a Institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere.

Conducerea operativă a Institutului va fi asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepreşedinţilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii.

Ordonanţa Guvernului stabileşte că funcţia de vicepreşedinte al Institutului este incompatibilă cu cea de membru al unui partid politic, fără însă nicio referire din acest punct de vedere la preşedintele instituţiei.

Institutul este condus în prezent de Horia Roman Patapievici, din postura de preşedinte, şi de Tania Radu şi Mircea Mihăieş, din postura de vicepreşedinţi.

Până în prezent, Institutul Cultural Român a funcţionat sub autoritatea preşedintelui României, care este şi preşedintele de onoare al Institutului.

Patapievici a declarat, joi, că el crede că soarta acestei instituţii este pecetluită odată cu trecerea ei sub autoritatea parlamentară şi alegerea conducerii ei după un algoritm politic, dând ca exemplu funcţionarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Consiliului Naţional al Audiovizualului.

El a arătat că ordonanţa Guvernului nu urmăreşte depolitizarea, ci chiar politizarea Institutului Cultural Român.