GAFA DIPLOMATICĂ de la Paris, sancţionată DUR: Cei doi angajaţi MAE au fost destituiţi

Gafa diplomatică de la Paris nu a rămas fără urmări. Cele două persoane implicate în incidentul creat au fost chemate în Centrala MAE, pentru continuarea cercetărilor de către Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică.

RomaniaTV.net
11 feb. 2015, 12:16
GAFA DIPLOMATICĂ de la Paris, sancţionată DUR: Cei doi angajaţi MAE au fost destituiţi

MAE a reacţionat în cazul scandalului de la Paris. „În urma finalizării investigațiilor efectuate la nivelul MAE de către Corpul de Control şi Evaluare iplomatică, a fost confirmată responsabilitatea celor două persoane cu privire la incidentul produs la Paris.

În consecinţă, în cazul diplomatei din cadrul ambasadei României de la Paris, în urma finalizării cercetării interne, ministrul afacerilor externe a dispus de urgență încheierea misiunii permanente la Ambasada de la Paris, precum şi încetarea detașării şi a raporturilor de muncă cu Ministerul Afacerilor Externe”, se precizează într-un comunicat.

GAFA de la Paris: Senatorii cer RECHEMAREA ambasadorului României şi a şefei ICR

În cazul directorului ICR Paris procedurile specifice în vederea rechemării acestuia de la post şi a încetării misiunii din funcţia de director al ICR Paris se iniţiază, conform normelor în vigoare, de către conducerea ICR Bucureşti. Aceste proceduri presupun avizele MAE, Ministerului Culturii şi ale Comisiilor de politică externă şi cultură şi media din cadrul Senatului.

Pe de altă parte, ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru, a declarat, marţi, despre incidentul invitaţiilor transmise de Ambasadă, pentru recepţia în onoarea preşedintelui Iohannis, că este vorba despre ”o mare gafă” şi o ”situaţie nefericită”, precizând că dacă parlamentarii îi vor cere, va da explicaţii.

Cum s-a declanşat scandalul

Scriitorul Radu Portocală, unul dintre invitaţii la întâlnirea comunităţii româneşti cu preşedintele Klaus Iohannis, care urmează să aibă loc în 10 februarie la Paris, a primit, recent, o invitaţie de la ICR Paris care avea ataşat şi un document de uz intern ce conţinea aprecieri precum „indezirabil” sau scârbos” la adresa unor persoane.

Acesta i-a scris ambasadorului român la Paris, Bogdan Mazuru, pentru a-i semnala incidentul. Scrisoarea sa a fost făcută publică de scriitorul Eugen Mihăescu, care a transmis-o site-ului cotidianul.ro.

„Domnule Ambasador, Am primit invitaţia pe care aţi trimis-o pe 27 ianuarie prin e-mail, invitaţie «strict personală, valabilă pentru o singură persoană», deşi, în cele mai multe cazuri, ea era adresată unor persoane căsătorite. Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat – în realitate, un mesaj emis de dna Brasat şi redirecţionat de ICR. Las de-o parte faptul că directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit să fie puncte – detaliu fără nici un interes într-un context în care limba română este mutilată aproape de toţi cei care o folosesc. Ce m-a interesat este fişierul Excel pe care Dna Fulicea a uitat să-l şteargă (căci îmi închipui că nu era destinat difuzării). Găsesc în el menţiunea, repetată de mai multe ori, «vrea cu soţia», care dă impresia că a fost scrisă avînd în minte cuvîntul «miloge». Bănuiesc că asta e pricina modificării care apare în versiunea a doua a invitaţiei: «strict personală, valabilă pentru o singură persoană/2 persoane (după caz)». Fireşte, nu-mi îngădui să vă dau lecţii, dar şi adăugirea de ultim moment, şi formula sunt foarte puţin diplomatice…

INCIDENT de protocol la Paris. Momentul care l-a ENERVAT pe Klaus Iohannis VIDEO

Găsesc, de asemenea, o bună parte din bucătăria internă a Ambasadei: cine invită pe cine. Eu, de pildă, sînt invitat de X, adică de nimeni, ci doar aşa, în virtutea inerţiei. În sfîrşit, consider că este o gafă monumentală faptul că în acest fişier o serie de persoane primesc calificativul «indezirabil», iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept «scîrbos»! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred că Ambasada, care a răspîndit această listă, le datorează scuze. În ce mă priveşte, veţi înţelege, sînt sigur, că faptul de a frecvanta o instituţie care funcţionează astfel şi care lipeşte etichete ca în anii ’50 s-ar afla în totală contradicţie cu convingerile mele. Cu mare şi tristă nedumerire, Radu Portocală”, se precizează în scrisoarea adresată ambasadorului Mazuru.