Ponta: Celor de la CSM nu le trebuie chiar două luni să-i cunoască pe cei care le-au fost colegi

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, referindu-se la termenul în care CSM va aviza propunerile de procurori şefi, că, dacă vor face un efort foarte mare, celor de la CSM nu le trebuie chiar două luni să-i cunoască pe cei care le-au fost colegi, arătând însă că, până la urmă, e decizia lor.

03 apr. 2013, 14:33
Ponta: Celor de la CSM nu le trebuie chiar două luni să-i cunoască pe cei care le-au fost colegi

„Pe de-o parte, e foarte bine ca toate lucrurile să se desfăşoare transparent. Şi toţi cei pe care i-am numit nu sunt veniţi de pe stradă sau cine ştie de unde. Sunt procurori care au mai îndeplinit funcţii de conducere şi, sigur, orice o să le facă CSM, nu au ce să găsescă altceva decât că au fost colegii lor şi au fost foarte buni să ocupe funcţii până acum, deci sunt buni şi în continuare”, a spus Victor Ponta, potrivit Mediafax.

El a arătat că CSM nu ar avea nevoie de două luni pentru a da avizul în ceea ce priveşte persoanele pe care le-a propus.

Avem o mare problemă de stabilitate şi de predictibiliate a Ministerului Public prin faptul că în acest moment conducerea e asigurată într-un mod care nu are o susţinere în prevederile legale. Din acest punct de vedere, dacă fac un efort foarte mare, cei de la CSM – şi nu le trebuie chiar două luni ca să-i cunoască pe cei care le-au fost colegi până de curând – cu atât mai bine. Dar, până la urmă, e decizia lor”, a spus Ponta.

Candidaţii la funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievaţi la sfârşitul lunii mai, potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor, stabilit miercuri de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Avizele CSM vor fi transmise Ministerului Justiţiei la 3 iunie, se precizează în calendar.

Premierul Victor Ponta a trimis miercuri dimineaţă la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în calitate de ministru interimar la Justiţie, propunerile pentru şefii Parchetelor

Pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lâng Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost propus Tiberiu Niţu, iar pentru funcţia de procuror şef al DNA a fost propusă Laura Codruţa Kovesi.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a reacţionat dur şi a anunţa că liberalii nu acceptă sub nici o formă nominalizarea lui Kovesi şi că este prima dată când Victor Ponta ia o decizie fără să se consulte cu PNL.„Ne despărţim fundamental, dar asta nu înseamnă desfiinţarea alianţei, ruperea ei, a spus Antonescu.