Ponta: Continuarea monitorizării Comisiei Europene pe justiţie este binevenită

Justiţia din România trebuie să răspundă aşteptărilor Comisiei Europene (CE), dar la fel de important este să răspundă aşteptărilor cetăţenilor români, iar o continuare a monitorizării este binevenită, a declarat marţi premierul Victor Ponta.

RomaniaTV.net
17 iul. 2012, 11:29
Ponta: Continuarea monitorizării Comisiei Europene pe justiţie este binevenită

Primul-ministru a apreciat că o continuare a monitorizării atât europeană, cât şi a Guvernului şi Parlamentului pentru dezvoltarea în continuare a unui sistem judiciar independent şi eficient este binevenită.

„Eu însă cred că justiţia din România trebuie să îndeplinească şi să răspundă aşteptărilor Comisiei Europene, dar la fel de important este să răspundă aşteptărilor cetăţenilor români, pentru că justiţia până la urmă se face pentru cetăţenii români şi, din păcate, după aceşti ani, încrederea românilor în justiţie nu este la un nivel care să ne mulţumească. Asta arată că reformele în viitor trebuie să fie îndreptate spre cetăţeanul român care beneficiază, până la urmă, de acest serviciu public care este justiţia”, a spus Ponta.

Premierul a mai afirmat că cu cât justiţia este ţinută mai departe de bătăliile politice, cu atât va fi mai bine iar cine încearcă „să le amestece” greşeşte.

Comisia Europeană recomandă ca Guvernul şi instituţiile cheie din România să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei, printr-o serie de „paşi urgenţi”, conform proiectului raportului CE privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Este posibil ca România să mai facă obiectul unui raport MCV în 2012, care să analizeze în ce măsură România a respectat recomandările CE.

„Cel mai important pas pe care vor trebui să îl facă Guvernul şi instituţiile cheie din România va fi să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei. Aceasta necesită un număr de paşi urgenţi pe care vor trebui să îi facă Guvernul şi Parlamentul”, se arată în proiectul raportului care urmează să fie dezbătut şi aprobat miercuri de Comisia Europeană.

Conform proiectului, CE face o serie de recomandări care vor rezuma reformele specifice de care este nevoie pentru a se menţine progresul înregistrat sub MCV.

Astfel, pentru respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei, Comisia invită România să ia următoarele măsuri:

– să adopte imediat şi să publice o ordonanţă de urgenţă care să anuleze Ordonanţa de Urgenţă nr. 38/2012 (OUG privind modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale – n.r.)

– să adopte imediat şi să publice o ordonanţă de urgenţă care să anuleze Ordonanţa de Urgenţă nr. 41/2012 (OUG privind modificarea Legii de organizare a referendumului – n.r.)

– să respecte condiţiile constituţionale de emitere a ordonanţelor de urgenţă pe viitor

– să asigure publicarea imediată a tuturor actelor în Monitorul Oficial, inclusiv a deciziilor Curţii Constituţionale

– să le ceară tuturor partidelor politice şi autorităţilor guvernamentale să respecte independenţa justiţiei; cu angajamentul de a pedepsi orice membru al Guvernului sau al vreunui partid care subminează credibilitatea judecătorilor criticând deciziile justiţiei sau punând presiune pe instituţiile judiciare

– să numească un Avocat al Poporului care să se bucure de sprijinul tuturor partidelor, printr-un proces obiectiv şi transparent, care să conducă la selectarea unei personalităţi cu o autoritate, integritate şi independenţă necontestate

– să introducă un proces transparent de nominalizare a Procurorului General şi al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceasta ar trebui să includă aplicaţii deschise bzate pe criterii de expertiză profesională, integritate şi cu realizări în domeniul combaterii corupţiei. Nicio nominalizare nu trebuie făcută în timpul actualei preşedinţii

– nicio graţiere nu trebuie făcută în timpul actualei preşedinţii

– să nu numească miniştri cercetaţi pentru integritate, miniştrii aflaţi în astfel de situaţii trebuie să demisioneze

– să adopte proceduri clare care să ceară demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate şi conflicte de interese sau condamnări finale pentru corupţie la nivel înalt.

„Având în vedere incertitudinile actuale, Comisia va adopta un nou raport în cadrul MCV privind România până la sfârşitul anului 2012. În acest raport se va constata dacă îngrijorările exprimate privind respectarea statului de drept şi independenţa sistemului judiciar au primit răspuns adecvat şi dacă respectarea principiului democratic al separării puterilor în stat a fost restabilită. Comisia va monitoriza progresele cu atenţie, prin intermediul unor misiuni regulate, dar şi printr-un dialog strâns cu autorităţile din România şi din statele membre”, se arată în proiectul raportului.