Ponta: Alegerile vor fi CORECTE. E lipsă de civilizaţie să ţipi înainte pentru a justifica pierderea lor

Premierul Victor Ponta a dat garanţii, miercuri, că procesul electoral pentru alegerea preşedintelui se va desfăşura corect şi a calificat drept "semn de lipsă de dezvoltare şi de civilizaţie a societăţii româneşti" recurgerea "la teoriile de acum 20 de ani" legate de o eventuală fraudare a scrutinului, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
10 sept. 2014, 12:05
Ponta: Alegerile vor fi CORECTE. E lipsă de civilizaţie să ţipi înainte pentru a justifica pierderea lor

Vreau să fac un apel către toţi actorii politici şi mediatici. Eu sunt absolut convins că procesul electoral se va organiza corect, domnul vicepremier Oprea răspunde de el şi, aşa cum am organizat toate alegerile de când este acest Guvern, nu a fost niciodată nici cea mai mică problemă. Să rămânem în teoriile de acum 20 de ani în care e bine să ţipăm înainte ca să justificăm că pierdem alegerile, cred e un semn de lipsă de dezvoltare şi de civilizaţie a societăţii româneşti„, a afirmat premierul la începutul şedinţei de guvern.

Totodată, Ponta a făcut un apel către miniştri ca, dincolo de campania electorală, să-şi îndeplinească atribuţiile ministeriale.

Preşedintele Traian Băsescu a criticat luni prevederile unor acte normative emise recent şi a declarat că există instituţii puse sub control politic care pot afecta grav corectitudinea alegerilor prezidenţiale.

Actele normative la care mă refer sunt Ordonanţa de Urgenţă nr. 28 din 2013 prin care nu se mai publică în Monitorul Oficial sumele alocate primăriilor, ci se emit ordine ale ministrului Dragnea, care repartizează banii cum vrea domnia sa, iar această lipsă de transparenţă în utilizarea banului public nu face altceva decât să mă îndrepte cu gândul că PSD-ul doreşte să utilizeze banii publici pentru a mitui primarii care să-l susţină pe Victor-Viorel Ponta în alegeri. De asemenea, un alt act normativ care încalcă grav şi Constituţia, dar modifică şi legea cu privire la alegerea preşedintelui României, este Ordonanţa de Urgenţă nr. 45 din 2014 prin care se modifică structura Biroului Electoral Central, dar şi structura secţiilor de votare. Acest lucru nu se poate face prin ordonanţă de urgenţă. Şi acest lucru, ca şi ordonanţa anterior menţionată, 28/2013, trebuiau atacate de Avocatul Poporului la Curtea Constituţională. Din câte ştiu, în 2013, Ciorbea nu era încă Avocat al Poporului, dar Ordonanţa de Urgenţă 45 trebuia atacată. În sfârşit, Ordonanţa de Urgenţă nr. 55/2014, cea care a lansat perioada de transferuri la primari şi consilieri, este, de asemenea, de natură a afecta procesul electoral„, a explicat Băsescu.

El a adăugat că alte elemente care sunt de natură a afecta corectitudinea procesului electoral sunt modul de funcţionare al Consiliului Naţional al Audiovizualului, Avocatului Poporului şi al Ministerului de Interne, în principal Jandarmeria.