Ponta: Există posibilitatea acţiunii juridice de reziliere a contractului privind Cupru Min

Preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine că preţul la care compania Cuprumin va fi vândută este insignifiant în raport cu valoarea zăcământului de cupru disponibil la exploatare şi crede că, în eventualitatea semnării contractului în condiţii dezavantajoase, este posibilă rezilierea în justiţie a contractului. În schimb, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat, la România TV, că nu se privatizează zăcământul de cupru.

RomaniaTV.net
06 apr. 2012, 15:10
Ponta: Există posibilitatea acţiunii juridice de reziliere a contractului privind Cupru Min

Într-o declaraţie de presă, Ponta a afirmat că argumentele invocate de către Guvern pentru privatizarea Cuprumin nu se susţine. Astfel, compania nu a înregistrat pierderi, iar datoriile de 15.000.000 € pot fi plătite în circa doi, dacă se menţine actuala rată a profitului. „În ultimii ani, Cuprumin a fost o companie cu o rată a profitului de 15%”, a declarat Ponta.

Pesedistul susţine că nici nevoia de investiţii de 90.000.000 € nu poate fi invocată ca argument al privatizării. „Zilele trecute, primul-ministru a acordat dublul acestei sume primarilor PDL să aibă bani de campanie”, a spus liderul PSD. În plus, guvernele PDL sunt acuzate că nu au utilizat fondurile pentru retehnologizare ce le-ar fi stat la dispoziţie în urma unui acord încheiat cu Banca Mondială în 2004.

Copreşedintele USL estimează că la un zăcământ de 2,4 milioane de tone exploatabil în 30 de ani, Cuprumin ar fi avut avut venituri de 20 de miliarde de dolari. „Ce este mai bine? Să obţinem acum 230 de milioane de dolari sau câte 100 de milioane anual, timp de 30 de ani?”, se întreabă Ponta.

„Dacă Guvernul va semna acest contract ilegal, există posibilitatea acţiunii juridice de reziliere a contractului”, a conchis Victor Ponta.

Într-o intervenţie la România TV, Dan Suciu, purtător de cuvânt al Guvernului, a precizat că zăcământul de cupru nu este privatizat, fiind vorba doar de o licenţă de exploatare a acestuia, până în 2019. „Declaraţiile lui Victor Ponta legate de vânzarea rezervelor de cupru sunt departe de realitate. Nu s-a vândut zăcământul, ci doar Cuprumin, ce are drept de exploatare. Este vorba de licenţa care s-a privatizat”, a spus Suciu.

Suciu a precizat că negocierea contractului de privatizare este în curs, fiind posibil ca documentul să fie făcut public în zilele următoare. De asemenea, Guvernul nu va fi obligat să prelungească licenţa după anul 2019. „Dacă nu se va dori, licenţa nu se va prelungi”, a spus Dan Suciu.

Potrivit unui director din Ministerul Economiei, evaluarea companiei Cuprumin la privatizare a fost facuta în funcţie de valoarea activelor şi nu în funcţie de valoarea zăcământului.

Evaluarea în scopul privatizării companiei Cuprumin a fost făcută de o firmă din Alba Iulia numită Evaluar. Potrivit unui director din Ministerul Economiei, preţul companiei Cuprumin a fost stabilit în funcţie de valoarea activelor, respectiv în funcţie de bunurile deţinute de companie şi nu în funcţie de potenţial.

De asemenea, potrivit aceluiaşi director, metalul din Roşia Poieni valoarează în jur de 13-14 miliarde de euro, de 70 de ori mai puţin faţă de de preţul cu cât a fost vândută compania.

În schimb, în urma licitaţii cu strigare, Cuprumin a fost vândută la un preţ de 200 de milioane de euro, unei companii canadiene al cărei proprietar nu se cunoaşte nici acum.