Ponta: Guvernul va adopta OUG pentru eliminarea din Codul Penal a prevederilor de îngrădesc libertatea presei

Prim-ministrul Victor Ponta a spus, la Antena 3, că Guvernul va modifica prin ordonanţă de urgenţă prevederile din Codul Penal ce ar putea aduce atingere libertăţii presei şi libertăţii de exprimare.

12 ian. 2014, 21:44
Ponta: Guvernul va adopta OUG pentru eliminarea din Codul Penal a prevederilor de îngrădesc libertatea presei

Prim-ministrul a arătat că termenul pentru intrarea în vigoare a Codului Penal rămâne în 1 februarie dar, după această dată, va exista posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă, dacă se va constata că există prevederi care afectează libertatea presei.

„Dacă este nevoie de ordonanţă de urgenţă, o voi aproba de la 1 februarie pentru orice articol ce afectează libertatea presei sau libertatea de exprimare (…) Îmi asum acest lucru”, a declarat Ponta.

Pe de altă parte, problema prevederilor Codului Penal privind insulta şi calomnia sunt o chestiune delicată datorită jurisprudenţei Curţii Constituţionale. „CCR a decis că legea de abrogare a insultei şi calomniei ca infracţiuni este neconstituţională. Evident că ne aflăm într-un impas Există şi hotărâri judecătoreşti prin care se spune că pentru aceste lucruri nu trebuie să răspunzi penal, ci civil”, a comentat Victor Ponta.