Ponta i-a cerut lui Kovesi o informare despre anchetele procurorilor privind votul la referendum

Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, i-a cerut procurorului general, Codruţa Kovesi, să-i transmită o informare cu privire la acţiunile derulate de procurori referitoare la sesizările de fraudă la referendum.

RomaniaTV.net
22 aug. 2012, 08:50
Ponta i-a cerut lui Kovesi o informare despre anchetele procurorilor privind votul la referendum

„Am discutat şi îi voi face o cerere oficială astăzi (miercuri, n.r.) să îmi trimită o informare exactă cu ceea ce s-a întâmplat în această săptămână”, a spus Victor Ponta, la plecarea de la CSM.

Premierul a declarat, marţi, că îi va cere procurorului general, Codruţa Kovesi, să înceteze „persecutarea oamenilor care au votat”, pentru că Traian Băsescu este „back in business”, el precizând că a primit şi o petiţie în acest sens semnată de mai mulţi intelectuali.

„Am primit şi eu, ca membru al CSM, solicitarea făcută de un grup important de intelectuali, fostul preşedinte Emil Constantinescu, oameni de o mare probitate morală, există o petiţie vizavi de abuzurile comise de procurori. Dar acuma, dacă şi-au atins scopul, pentru că toţi aceşti zeci de procurori care persecutau sătenii de prin cine ştie ce judeţe, voiau să se întoarcă domnul Băsescu la Cotroceni. Acum, şi-au atins scopul şi voi face mâine către doamna Kovesi o solicitare să înceteze persecutarea oamenilor care au votat, pentru că şi-au atins scopul: domnul Băsescu este back in business, împreună cu doamna Kovesi”, a spus premierul.

Consiliul Superior al Magistraturii a înregistrat, marţi, sesizarea formulată de Fundaţia Română pentru Democraţie privind protestul public exprimat de peste 90 de semnatari, faţă de acţiunile Parchetului General şi DNA în legătură cu referendumul, Inspecţia Judiciară urmând să facă verificări.

În replică la solicitarea premierului, Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, că i-a spus premierului că are dreptul să ceară o informare privind verificările Parchetului, dacă nu a văzut comunicatele transmise, precizând că nu sunt cercetaţi cetăţeni pentru că au votat, ci că s-a dat curs unor plângeri penale. Codruţa Kovesi a spus că în dosarele de la Parchet privind referendumul nu sunt cercetaţi cetăţeni pentru că au votat, nici pentru modul în care au votat, ei nefiind întrebaţi de anchetatori în ce fel şi-au exercitat dreptul la vot.