Ponta, în Parlament. Plenul decide cine merge la Bruxelles

Primul-ministru Victor Ponta va susţine marţi, în şedinţa camerelor reunite ale Parlamentului, o declaraţie pe teme de politică internă şi internaţională.
Romania TV
12 iun. 2012, 05:40
Ponta, în Parlament. Plenul decide cine merge la Bruxelles

Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care premierul Victor Ponta va prezenta o declaraţie privind problematica UE va avea loc în 12 iunie, la ora 15.00.

Premierul Victor Ponta declara pe 7 iunie că în opinia sa, la Consiliul European va participa, din partea României, cine va decide Parlamentul, în funcţie de agenda reuniunii.

„Cine va decide Parlamentul, în funcţie de agenda Consiliului European. Asta este o opinie a mea. Dar decizia aparţine Parlamentului şi el va decide, pentru că dacă există orice fel de neînţelegere în zona executivă, Parlamentul este cel mai legitim să decidă”, a spus Ponta.

Actuala putere ar putea declanşa procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu dacă acesta nu va accepta un eventual mandat al Parlamentului acordat premierului Ponta de reprezentare la Bruxelles, şeful Guvernului spunând că nu doreşte acest lucru, dar nici nu exclude scenariul.

Premierul anunţa, pe 21 mai, că va solicita Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului convocarea unei şedinţe comune în care acesta să se adreseze Legislativului, care să dea apoi un mandat în privinţa reprezentării României la reuniunea Consiliului European din 28 iunie, scrie Agerpres.

„Eu voi respecta orice decizie a Parlamentului, aşa cum a respectat şi domnul preşedinte Băsescu decizia de a demite guvernul Ungureanu, chiar dacă nu a făcut cu plăcere acest lucru”, declara Ponta la vremea respectivă.

De altfel, declaraţii pe acest subiect a făcut premierul şi luni, când a susţinut că ideea de a nu informa Parlamentul în legătură cu discuţiile la nivel european a reprezentat „o anomalie şi o malformaţie”, context în care a afirmat că marţi în Parlament doreşte o revenire la raporturile normale dintre instituţii.

„Faptul că în ultimii trei ani nici Guvernul, nici Parlamentul nu au avut niciun cuvânt de spus într-o zonă esenţială pentru România, cum este zona afacerilor europene – practic, UE ţine de politica internă -, faptul că de trei ani, Parlamentul nu a fost nici măcar informat cu ce se discută la nivel european, faptul că Guvernul nu era în niciun fel implicat era o anomalie şi o malformaţie constituţională, democratică şi europeană. (…) Noi ne dorim să readucem instituţiile la funcţionarea lor normală. Nu poţi să nu implici Parlamentul în decizii atât de importante şi le-am reiterat şi o să le prezint şi mâine”, a subliniat Ponta.

Premierul a precizat că marţi va face o declaraţie politică în Parlament privind cele cinci obiective care reprezintă „prioritatea absolută pe plan european a Guvernului USL”.

„În perioada următoare, România va avea cinci teme importante pe agenda europeană. În primul rând, aderarea la Spaţiul Schengen. La Consiliul miniştrilor de Interne toate semnalele pe care le-am primit sunt îmbucurătoare. De asemenea, avem problemă – şi o vom rezolva cu bine – a prezentării raportului MCV pe ultimii cinci ani, problema absorbţiei fondurilor europene, acolo unde am luat şi luăm măsuri pentru a opri orice fel de sancţiune din partea CE asupra României. Situaţia foarte importantă dezbătută de primii miniştri la Bucureşti privind bugetul Uniunii Europene, inclusiv alocarea resurselor pentru România în perioada 2014-2020 şi problema la nivel european de adoptare a unui pact de creştere economică şi creare de locuri de muncă care să însoţească tratatul de guvernanţă fiscală”, a detaliat Victor Ponta.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Lidl aduce din nou la raft, de luni, 27 mai 2024, produsele tematice pe care românii le adoră. Vor fi disponibile toată săptămâna
Capital.ro
O NOUĂ TAXĂ pentru posesorii de mașini. În curând, va deveni OBLIGATORIE
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Locul din România unde industria giganților mondiali ai modei se prăbușește. Mii de angajați rămân fără slujbe
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Prințul Harry și Meghan ascund un mare secret. Martorii vorbesc
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce ruşine! Credea că nu o vede nimeni, şi şi-a băgat mâna în 🙈🙈🙈
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră: „România și Filipine sunt asemănătoare”. Ce spune despre mâncarea românească
Capital.ro
Marea lovitură pentru Traian BĂSESCU. Abia acum s-a aflat ce s-a întâmplat: I-AU ATACAT familia
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un incendiu izbucnit din senin - VIDEO
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
Se dau 800 DE LEI pentru FAMILII. Unde se pot DEPUNE DOSARELE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'