Ponta:Regret că nu au putut vota toţi din diaspora. Soluţia corectă e o lege care să permită şi alt tip de vot

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că legea electorală trebuie modificată pentru a ţine cont de realităţile demografice actuale. În opinia şefului Executivului, votul prin corespondenţă, fie votul electronic reprezintă soluţia cea mai bună pentru ca toţi românii din diaspora să poată vota când doresc.

25 nov. 2014, 09:16
Ponta:Regret că nu au putut vota toţi din diaspora. Soluţia corectă e o lege care să permită şi alt tip de vot

Într-o cuvântare adresată colegilor din Camera Deputaţilor, Victor Ponta a afirmat că legea electorală trebuie modificată, din cauza neregulile consemnate la alegerile prezidenţiale.

„Alegerile din 2 şi 16 noiembrie arată că prevederile actuale privind votul sunt depăşite de realităţlie demografice, în special în spaţiul statelor europene. E clar că legea trebuie modificată. Vreau doar să prezint situaţia faptică. În 2009, au fost 294 secţii şi au fost consemnate circa 150.000. În anul 2014, cu acelaşi număr de secţii, au fost 161.000 de voturi în primul tur, respectiv, 368.000 de voturi în al doilea tur”, a spus Ponta, în faţa parlamentarilor.

Premierul afirmă că a plătit un preţ politic pentru aceste nereguli, dar face un apel la parlamentari pentru a demara un dialog pe acestă temă. În plus, Ponta precizează că pe teritoriul României nu s-au întâmplat incidente, nu au fost elemente de fraudă, lucru ce trebuie păstrat în viitor.

Ce i-a spus Traian Băsescu lui Victor Ponta la Cotroceni şi nu s-a văzut la televizor

Întrucât foarte puţini dintre românii care se află în afara graniţelor sunt înregistraţi în bazele interne, premierul face un apel la parlamentari pentru a adopta votul electronic sau votul prin corespondenţă în diaspora.

„Din datele consulare, există doar 550.000 de cetăţeni români care au declarat că au domiciul în străinătate, dar e evident că numărul lor e mult mai mare. Circa 3,5 – 3,8 milioane de români sunt în afara României. Putem înfiinţa mai multe secţii de vot, dar întrucât nu ştim unde sunt aceştia, ar fi total arbitrar. Se impune, astfel, o altă variantă, fie votul prin corespondenţă, fie votul electronic. Un vot electronic care să asigure accesul pentru toţi românii din diaspora e cea mai bună soluţie”, mai spune premierul.

Ce i-a spus Traian Băsescu lui Victor Ponta la Cotroceni şi nu s-a văzut la televizor

De asemenea, el a mai propus ca de alegeri să se ocupe o instituţie, ca toate atribuţiile privind organizarea votului să fie transferate unei singure instituţii, cum e Autoritatea Electorală Permanentă şi nu MAE, care nu are sarcini de acest tip.