Ponta le-a prezentat miniştrilor temele de la Consiliul European

Premierul Victor Ponta a prezentat miniştrilor, în şedinţa de guvern, temele aflate pe agenda reuniunii CE şi a insistat asupra faptului că acestea intră în responsabilitatea Guvernului, arătând totodată că speră ca judecătorii Curţii Constituţionale să confirme Executivului dreptul de a guverna.

RomaniaTV.net
27 iun. 2012, 10:42
Ponta le-a prezentat miniştrilor temele de la Consiliul European

„Sper ca astăzi Curtea Constituţională să ne confirme acest drept de a guverna, aşa cum cer oamenii. Nu cred că un singur om poate şi are dreptul să le facă pe toate”, a spus Ponta miniştrilor.

El a prezentat miniştrilor temele aflate pe agenda reuniunii Consiliului European şi a precizat că aceste subiecte intră în responsabilitatea Guvernului.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a trimis, miercuri, către liderii ţărilor UE scrisorile standard de invitaţie la Consiliul European din 28-29 iunie, textul fiind publicat de serviciul de presă al Consiliului.

De asemenea, Van Rompuy arată că în cadrul lucrărilor Consiliului vor fi discutate recomandările specifice pentru fiecare ţară privind politicile bugetare, adoptarea Pactului pentru creştere şi locuri de muncă, precum şi stabilirea unui nou drum pentru Uniunea economică şi monetară, urmând să fie lansată şi ultima fază a lucrărilor pentru noul buget multianual aferent perioadei 2014-2020.

Potrivit programului Summit-ului anunţat de serviciul de presă al Consiliului, lucrările vor începe joi, la ora locală 15.00, Van Rompuy precizând că primul punct pe agendă va fi bugetul multianual al UE, în această sesiune de discuţii fiind invitat şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

De la ora locală 18.00, lucrările Consiliului se vor concentra pe proiectul Pactului de creştere şi pentru locuri de muncă, Van Rompuy propunând ca acesta să fie adoptat de joi seară.

La dineul de lucru şi la sesiunile de a doua zi vor fi discutate temele legate de viitorul parcurs al Uniunii, cele privind zona Euro, vineri la prânz aflându-se pe agendă şi temele referitoare la relaţiile externe ale UE, se mai arată în scrisoarea preşedintelui Van Rompuy.

Curtea Constituţională (CCR) discută, miercuri, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind conflictul juridic de natură constituţională în cazul reprezentării României la Consiliul European. La audierea părţilor au luat parte, din partea Guvernului, premierul Victor Ponta, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, iar din partea Administraţiei Prezidenţiale, consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu.