Ponta: Legătura romi – Schengen nu există. Am încredere în declaraţiile oficiale ale Guvernului francez

Legătura dintre Schengen şi romi nu există, a afirmat joi premierul Victor Ponta, menţionând că el are încredere în declaraţiile oficiale ale Guvernului de la Paris cu privire la poziţia Franţei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen.

RomaniaTV.net
26 sept. 2013, 08:25
Ponta: Legătura romi – Schengen nu există. Am încredere în declaraţiile oficiale ale Guvernului francez

„Franţa îşi va exprima opinia, şi-a exprimat-o la Bucureşti prin primul-ministru, şi anume, pe de-o parte, sigur, şi aici este responsabilitatea Guvernului român şi a României de a a implementa strategia de integrare a romilor, este o responsabilitate nu doar faţă de Franţa, ci faţă de întreaga Europă, în colaborare cu Comisia Europeană, şi facem acest lucru. Legătura între romi şi Schengen ştiţi foarte bine că nu există, pentru simplul motiv că România nu este acum membră a Spaţiului Schengen şi romii sunt acolo. Deci, nu există niciun fel de legătură, nici practică, cu atât mai puţin juridică”, a declarat Ponta, la Palatul Parlamentului, unde a participat la Bucharest Forum 2013, cu privire la poziţia Franţei faţă de aderarea la Schengen a României.

Cât priveşte existenţa unor „surse” dinspre Palatul Elysee, potrivit cărora preşedintele Franţei şi-ar asuma poziţia ministrului francez de interne, în sensul unui refuz faţă de integrarea ţării noastre în Schengen, Ponta a punctat că ar fi ‘o mare prostie’ din partea sa să comenteze „surse de la Elysee”.

„Eu am încredere în declaraţiile oficiale ale Guvernului francez, au fost confirmate de către ambasada Franţei la Bucureşti. Doresc să lucrăm în continuare cu ministerul de Interne din Franţa pentru a combate eventuale fapte infracţionale, pentru a implementa împreună cu CE strategia de integrare a romilor, dar legătura între romi şi Schengen pur şi simplu nu există. Romii sunt acolo, noi nu suntem în Schengen. Deci, nu are legătură una cu alta. La fel cu ridicarea interdicţiilor pe piaţa muncii în Marea Britanie. Ştiţi foarte bine, de la 1 ianuarie se vor ridica interdicţiile şi în Marea Britanie şi în celelalte ţări, nu are nicio legătură cu romii, pentru că romii sunt deja acolo, nu te aşteaptă 1 ianuarie”, a mai susţinut şeful Executivului.

El a adăugat că este vorba în acest caz de „speculaţii media” şi de o „bătălie politică internă”: „Şi noi, în bătălia politică internă, spunem o groază de lucruri care sperăm să nu fie traduse în exterior”.