Ponta: Nimeni din Europa nu a vorbit la Johannesburg. Nu cred că e greşeală, ci lipsă de leadership

Premierul Ponta a remarcat că la funeraliile lui Nelson Mandela niciun oficial european nu a susţinut un discurs şi că nu crede că aceasta a fost o întâmplare sau greşeală de organizare, explicând astfel că Europa are o lipsă de leadership,iar România trebuie să acţioneze şi într-un "cadru mai larg".

RomaniaTV.net
12 dec. 2013, 13:23
Ponta: Nimeni din Europa nu a vorbit la Johannesburg. Nu cred că e greşeală, ci lipsă de leadership

El a arătat că, la Johannesubrg, au susţinut discursuri preşedintele SUA, preşedintele Braziliei, vicepreşedintele Chinei, preşedinele Indiei şi un preşedinte al unei ţări africane, dar nimeni din Europa deşi în tribună se aflau atât preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cât şi şefii de stat ai Germaniei şi Franţei.

„Cred că a fost un lucru pe care, ca orice european, l-am resimţit. Poate a fost o întâmplare deşi mă îndoiesc că la acest nivel este vorba de întâmplări, dar era un mesaj că Europa poate are o anumită necesitate, lipsă de leadership şi de proiecţie la nivel mondial şi că în această competiţie, în această lume din ce în ce mai mică prin revoluţia tehnologică, Europa trebuie să rămână competitivă în raport cu celelalte zone ale lumii. Sper să fi fost, poate, doar o greşeală de organizare a unui asemenea eveniment, mi-e teamă însă că e vorba de ceva mai mult decât atât”, a spus Ponta, prezent la conferinţa cu tema „România investiţiilor. România dezvoltării”, organizată la sediul Băncii Naţionale a României.

Premierul a arătat astfel că România ar trebui să încerce, în cadrul Europei, dar şi într-un „cadru mai larg”, să înţeleagă avantajele şi dezavantajele existente şi să fie mai pregătită pentru competiţia extrem de dură de la nivel mondial.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că România respectă toate regulile Uniunii Europene, dar vrea să înveţe de la state membre vechi, precum Germania, Franţa sau Italia, cum să aibă relaţii mai bune şi cu China, dezvoltate de acestea de foarte mulţi ani.

În luna noiembrie, în contextul summit-ului liderilor din China şi statele Europei Centrale şi de Est, de la Bucureşti, surse politice au declarat că de la Bruxelles a fost transmis statelor membre un mesaj circular prin care le-a cerut să se menţină în linia politicii comune europene în cadrul negocierilor bilaterale şi multilaterale cu China.

Totodată, statelor membre li se cere să informeze Bruxelles-ul cu privire la orice fel de contacte cu China, în perioada următoare.

Mesajul este un rezultat al „preocupării la nivel politic înalt în instituţiile europene în ceea ce priveşte atitudinea politică faţă de China” şi vizează contactele la nivel de şefi de stat şi de guvern.

Potrivit unor surse europene, circulara are în vedere, în special state mari, precum Germania şi Franţa, dar şi state ca Ungaria, unde se înregistrează un nivel ridicat al investiţiilor chineze.