Ponta: Nu cred că Băsescu va demisiona. Prin şmecherii, se agaţă de o funcţie pentru avantaje

"Întoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni nu poate fi decât un rău pentru România", consideră premierul Victor Ponta. În opinia liderului USL, "prin şmecherii domnul Băsescu se agaţă de o funcţie care, sigur, îi oferă nişte avantaje".

RomaniaTV.net
30 iul. 2012, 20:44
Ponta: Nu cred că Băsescu va demisiona. Prin şmecherii, se agaţă de o funcţie pentru avantaje

„Nu cred că Băsescu va demisiona, e disperat să-şi păstreze funcţia, să-şi păstreze imunitatea în faţa justiţiei. Disperarea lui are două explicaţii: pe de o parte privilegiile pe care le are şi în al doilea rând teama de justiţie. Altfel nu se explică faptul că acceptă aşa ceva, ceea ce e o umilinţă pentru el”, crede premierul Victor Ponta.

Într-un interviu la România TV, premierul Victor Ponta a declarat că va face tot posibil să nu mai interfereze cu Traian Băsescu dacă acesta va reveni la Palatul Cotroceni.

Domnul Băsescu e o ruşine pentru România şi nu mă poate obliga nimeni să mă afişez cu ruşinea României. E un preşedinte ilegitim şi orice afişare a mea cu el l-ar legitima. (…) Nu îl voi împiedica pe preşedinte să îşi exercite atribuţiile constituţionale şi nu îl voi bloca în activitate, dar pur şi simplu nu îl voi legitima. Voi face tot posibilul să nu mai interferez, vreau să stau cât mai departe de el. Nu poţi să fii preşedinte bazat pe fantome, nesusţinut de nimeni”, a spus Ponta.

Liderul USL a susţinut că prin votul de duminică de la referendum, când peste 80% din cei care şi-au exercitat dreptul de vot i-au transmis preşedintelui Traian Băsescu că nu-l mai vor, „pentru mine este clar că oamenii nu-l mai vor preşedinte”, dar că Traian Băsescu „se agaţă de funcţie”.

„Restul sunt chiţibuşării, şmecherii, prin care domnul Băsescu se agaţă de o funcţie care, sigur, îi oferă nişte avantaje, dar care nu fac decât să distrugă mitul Traian Băsescu. Toată lumea i-a spus că treaba asta cu lovitura de stat e o prostie. Lovitura de stat nu se dă de 8,5 milioane de oameni. Eventual se dă de către o unitate militară care scoate tancuri şi arestează lideri politici. Când au venit 8,5 milioane de români, toată această discuţie este ridicolă. Nimeni nu mai ia chestia asta în serios. Repercusiunile asupra României au fost însă şi vor fi. Şi agitaţia asta este provocată de discursul domnului Băsescu. Astăzi a început să scadă cursul şi se va stabiliza”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a vorbit şi despre „ameninţările” lui Traian Băsescu şi despre „declaraţiile iresponsabile privind lovituri de stat şi încălcări de lege”.

„Eu nu dau doi bani pe ameninţările lui Traian Băsescu. De doi ani trăiesc cu ameninţări, şantaj, dezvăluiri că am violat, am omorât oameni. Suportul popular pe care l-a câştigat el face cât un milion de dosare şi ameninţări ale lui Traian Băsescu. Sincer să fiu, când te ameninţă un om serios, intri la idei. Domnul Toader e o caricatură. În schimb sunt oameni care nu au aceeaşi poziţie socială cu noi şi care astăzi s-au simţit ameninţaţi. Nu aveam programată o declaraţie la guvern, dar am ieşit să le spun acestor oameni să nu se sperie. Domnul Băsescu va încerca, dar nu va reuşi. Nu e vorba de imunitatea mea, că eu nu am nevoie de imunitate, sunt protejat de faptul că nu am făcut nimic ilegal, dar sunt oameni simpli, obişnuiţi, care au văzut o grămadă de lucruri şi care spun că Băsescu îi bagă în puşcărie pe toţi. M-au întrebat oameni simpli, dar le-am spus să stea liniştiţi. Domnul Băsescu e un personaj politic din ce în ce mai incoerent, iar asta e îngrijorător. El a fost mereu un om inconsecvent politic, pentru că şi-a urmărit interesul, dar de data asta cred că e ceva mai grav”, a spus Ponta la România TV.