Ecaterina Andronescu, printre marile ABSENŢE din noul cabinet Ponta. Ce funcţie va primi

Ecaterina Andronescu este una dintre marile absenţe din viitorul cabinet. Aceasta nu se mai regăseşte pe lista anunţată miercuri de Victor Ponta, alături de alţi ex-miniştri, precum Ovidiu Silaghi, Liviu Pop şi Eduard Hellvig, toţi cu probleme de incompatibilitate. Ecaterina Andronescu va prelua şefia comisiei senatoriale de educaţie.

19 dec. 2012, 13:16
Ecaterina Andronescu, printre marile ABSENŢE din noul cabinet Ponta. Ce funcţie va primi

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat că absenţa Ecaterinei Andronescu de pe lista noilor miniştri se datorează faptului că înţelegerea cu aceasta a fost ca ea să preia portofoliul Educaţiei până la instalarea noului guvern.

„Eu am fost foarte mulţumit e activitatea Ecaterinei Andronescu ca ministru. O apreciez enorm de mult. De altfel, va fi preşedintele comisiei de educaţie din Senat. Cei doi rectori tineri, domnii Pricopie şi Costoiu, foşti secretari de stat ai doamnei Andronescu, deci crescuţi de dumneaei, vor avea o sarcină extrem de dificilă. Alături de sănătate, educaţia şi cercetarea sunt priorităţi absolute ale Guvernului, dar reprezintă şi domeniile cele mai dificile”, a declarat Victor Ponta, imediat după ce a anunţat lista miniştrilor.

Premierul a explicat că Andronescu a dorit să se ocupe de domeniul educaţiei din postura de ministru doar până la instalarea unui nou guvern rezultat din alegeri. „Cu doamna Andronescu, când a acceptat în luna mai propunerea mea de a fi ministru, a fost o discuţie şi o înţelegere până la investirea noului Guvern”, a precizat Ponta.

În ce-i priveşte pe Ovidiu Silaghi, Liviu Pop şi Eduard Hellvig, miniştrii acuzaţi de Agenţia Naţională de Integritate de incompatibilitate, Ponta a afirmat că ar putea reveni în Executiv după ce vor fi absolviţi de către instanţă. „Îi apreciez foarte multe, am lucrat foarte bine cu ei şi sper să lucrez în continuare ca miniştri la momentul în care toate acuzaţiile aduse se vor dovedi nefondate. Am considerat ca o chestiune de oportunitate să nu facă parte din guvern în această fază. Îmi doresc să lucrez din nou cu ei ca miniştri”, a spus Victor Ponta.

Întrebat dacă nu crede că preşedintele Băsescu ar putea să ridice obiecţii la numirea în guvern a lui Liviu Dragnea şi Relu Fenechiu, ambii cu dosare penale, premierul desemnat a spus că aceştia beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

„După ce avem cazul Chiuariu, cazul Atanasiu, cred că ar trebui să fim mai prudenţi şi să respectăm ce-i scris în Constituţie – prezumţia de nevinovăţie” a conchis Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat, la începutul lunii decembrie, că după alegerile din 9 decembrie el nu va numi nici un ministru care are dosar penal.

„Cei doi lideri ai USL se grăbesc să împartă posturi. Să nu vândă pielea ursului din pădure! Măcar să nu ia banii dinainte. Voi fi extrem de exigent cu privire la cei care au dosare penale. Să nu-şi imagineze că un ministru cu dosar penal va avea ocazia să depună jurământul în faţa mea”, a spus Traian Băsescu.