Ponta: Postul de vicepremier şi cel de ministru al Culturii rămân la UDMR

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că atât postul de vicepremier, cât şi cel de ministru al Culturii rămân în continuare la UDMR.

RomaniaTV.net
11 iul. 2014, 16:47
Ponta: Postul de vicepremier şi cel de ministru al Culturii rămân la UDMR

UDMR va rămâne la guvernare, a anunţat vineri preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, care a precizat că el se va retrage din toate funcţiile deţinute în Cabinetul Ponta.

„Părerile erau împărţite, dar până la urmă am ajuns la următoarea concluzie: cunoscând această soluţie, acest compromis adoptat de premierul Victor Ponta şi subsemnatul după discuţiile de miercuri, UDMR rămâne în guvernare, rămâne în coaliţia de guvernare şi eu o să mă retrag în zilele următoare, o să-mi dau demisia din funcţia de ministru al Culturii şi vicepremier, fiindcă nu pot să fiu şi în Guvern şi parte a procesului din partea iniţiatorilor”, a declarat Kelemen Hunor după şedinţa de vineri al Consiliului Permanent al UDMR.

Reuniunea Consiliului Permanent al UDMR a fost determinată de situaţia creată după ce Guvernul român, prin Ministerul de Externe, a susţinut poziţia Comisiei Europene referitoare la Iniţiativele cetăţeneşti „Minority SafePack”, potrivit căreia Uniunea Europeană nu are competenţe atribuite în baza dispoziţiilor tratatelor fundamentale, iar drepturile minorităţilor sunt reglementate de legislaţia naţională.

Mai mulţi lideri ai UDMR, printre care şi Kelemen Hunor, au contestat respingerea iniţiativei privind protecţia minorităţilor naţionale, în schimb Guvernul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, şi-a exprimat susţinerea faţă de poziţia Comisiei Europene, iar drept urmare conducerea UDMR a lansat varianta ieşirii de la guvernare.