Ponta: Raportul MCV arată progrese importante, indiferent de interpretările politice

Premierul Victor Ponta consideră că raportul MCV prezentat de către Comisia Europeană relevă că România a făcut progrese importante şi substanţiale, indiferent de "interpretările şi speculaţiile politice", potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
22 ian. 2014, 12:56
Ponta: Raportul MCV arată progrese importante, indiferent de interpretările politice

„Am văzut raportul MCV. Indiferent de interpretările politice care, evident, nu vor lipsi, am văzut ce a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene – România a făcut progrese importante şi substanţiale. Suntem în continuare, din punctul de vedere al Comisiei, complet pregătiţi să intrăm în Spaţiul Schengen, decizia va fi, sigur, una pur politică a statelor membre”, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

El a cerut ca toate aspectele menţionate în raport să fie prezentate de către membrii Cabinetului într-un mod echilibrat şi profesionist, „indiferent de modul în care, în tradiţia deja cunoscută, vor fi speculate politic”.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Mark Gray, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului MCV, că există încă îngrijorări legate de independenţa justiţiei în România, el subliniind că modificările la Codul penal au generat „îngrijorări majore” în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei.

„Există încă îngrijorări în legătură cu independenţa justiţiei şi există foarte multe exemple în ceea ce priveşte un grad de opoziţie la măsurile anticorupţie şi de integritate”, a afirmat Mark Gray.

El a arătat că amendamentele adoptate de Camera Deputaţilor în decembrie 2013 la Codul penal „au dus la îngrijorări majore în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei”.

Conform lui Gray, Comisia Europeană recomandă României ca în Codul de conduită al parlamentarilor să fie incluse dispoziţii cheie astfel încât să fie respectată independenţa justiţiei.

Mark Gray a subliniat că trebuie să fie asigurat faptul că legislaţia anticorupţie se aplică tuturor în mod echitabil.

VEZI SI:

Gray: E foarte confuz modul în care se fac numirile în funcţii cheie în România