Ponta răspunde acuzaţiilor de plagiat: Băsescu a înscenat scandalul. Dacă am greşit, voi răspunde

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi dimineaţă, că preşedintele Traian Băsescu este cel care a provocat acuzaţiile de plagiat la adresa sa. "Şi ultimul copil îşi dă seama cine îmi spunea "dottore", a declarat Ponta, precizând că fostul ministru Daniel Funeriu este sursa anonimă citată de presă. "Nu mă lupt cu cei care execută ordinele preşedintelui", a mai spus Ponta. "Singurul reproş este faptul că nu am pus în subsolul paginii autorul, ci la sfârşit, în bibliografie. Dacă aceasta este o greşeală, sunt gata să plătesc pentru ea", a declarat Victor Ponta

RomaniaTV.net
19 iun. 2012, 06:28
Ponta răspunde acuzaţiilor de plagiat: Băsescu a înscenat scandalul. Dacă am greşit, voi răspunde

„Nu este uşor să fii prim-ministru cu Băsescu preşedinte, asta e, ştiam la ce să mă aştept”, a declarat Victor Ponta.
„Eram ieri la Viena, unde am făcut o vizită utilă, pentru a discuta probleme de politică europeană, între timp preşedintele Băsescu se ocupa de teza mea de doctorat”, spune premierul României.

Ponta a precizat că la bibliografia tezei sale de doctorat sunt trecuţi inclusiv autorii pe care a fost acuzat că i-a plagiat. „Domnul Diaconu, domnul Vasile Creţu, profesori de Drept – la Drept e mai greu să inventezi lucruri, ci poţi doar să scrii despre instituţii care există deja”,  a spus Victor Ponta.

Mai mult, cel de care sunt acuzat că i-am plagiat lucrarea, Ion Diaconu, este cel care a scris o prefaţă elogioasă la lucrarea mea de doctorată. Îmi cer iertare profesorilor din comisie, dar nu avem de unde să ştiu acum 10 ani cu ce se va ocupa Băsescu„, a precizat prim ministrul.

Lucrarea domnului Diaconu are 30 de pagini, este foarte bună, se face o descriere a statutului proaspăt aprobat pe atunci. În 410 pagini am plagiat cele 30 de pagini ale domnului profesor Diaconu. Mă prezint la comisia de specialitate, am înţeles cp există în cadrul Ministerul Educaţiei şi sunt gata să dau toate explicaţiile necesare. Singurul reproş este faptul că nu am pus în subsolul paginii autorul, ci la sfârşit, în bibliografie. Dacă aceasta este o greşeală, sunt gata să plătesc pentru ea„, a declarat Victor Ponta.

Premierul afirmă că fostul ministru al Educaţiei şi actual consilier al preşedintelui, Daniel Funeriu, ar fi sursa acestui scandal.

Consilierul preşedintelui s-a dus la cineva de la revista Nature şi i-a spus cum am plagiat eu. La Băsescu, ştiţi foarte bine cu ce se ocupă consilierii săi (…) România a fost condusă cu şantaj şi dosare„, a subliniat Ponta.

Mă aştept şi mă aşteptam la acest gen de atacuri, de altfel, nici nu este primul”, a mai spus premierul. „O să îi spun: mai încercaţi, domnule preşedinte„.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung şi revistei Nature, aceasta din urmă susţinând că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Victor Ponta a declarat, luni seara, că este pregătit să se supună verificărilor oricărei instituţii în ceea ce priveşte acuzaţiile de plagiat în cazul tezei de doctorat şi a afirmat că este jenant să se insinueze că l-a plagiat pe profesorul care i-a scris chiar prefaţa lucrării.