Ponta şi secretarul general al NATO au evaluat situaţia de securitate din vecinătatea României

Premierul Victor Ponta şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, au discutat vineri despre situaţia din imediata vecinătate a României şi despre subiectele principale aflate pe agenda NATO, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
16 mai 2014, 09:38
Ponta şi secretarul general al NATO au evaluat situaţia de securitate din vecinătatea României

Discuţia a avut loc inclusiv în perspectiva Summit-ului din Marea Britanie din luna septembrie a acestui an, informează un comunicat al Guvernului.

‘Prim-ministrul Victor Ponta a evidenţiat preocuparea României faţă de evoluţiile de securitate de dată recentă din sud-estul Ucrainei, arătând că acestea au un efect profund destabilizator asupra securităţii euro-atlantice şi a statelor partenere din regiune, în special a Republicii Moldova. Şeful Executivului român a apreciat eforturile NATO de reasigurare a Aliaţilor estici, inclusiv România, şi a subliniat susţinerea fermă din partea României pentru ca Summit-ul din septembrie să contribuie la consolidarea atât a relaţiei transatlantice, cât şi a dimensiunii apărării colective, cu un accent aparte în ceea ce priveşte asigurarea securităţii vecinătăţii estice a NATO, în zona Mării Negre, inclusiv prin măsuri pe termen lung la nivel Aliat’, precizează sursa citată.

Potrivit Guvernului, premierul a evidenţiat în cadrul discuţiilor ‘contribuţia concretă a României la demersurile Aliate în contextul situaţiei de securitate din Ucraina, accentuând inclusiv determinarea ţării noastre de a spori resursele financiare alocate pentru bugetul apărării în 2014, astfel încât, la orizontul anului 2017, acesta să atingă nivelul de 2% din PIB, potrivit standardelor NATO’.

Totodată, şeful Executivului român a pledat pentru creşterea asistenţei Alianţei, inclusiv în sprijinul consolidării capacităţilor de apărare a acestora, reiterând că aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale partenerilor estici, liber exprimate, trebuie în continuare încurajate.

Cu privire la politica NATO a uşilor deschise, Victor Ponta a susţinut necesitatea ca Alianţa să ofere în etapa următoare tot sprijinul necesar statelor aspirante, astfel încât să poată fi obţinute progrese concrete la Summit-ul NATO din Marea Britanie, mai informează sursa citată.

Premierul a mai evidenţiat că lucrările privind amplasarea sistemului antirachetă la Baza de la Deveselu se derulează conform calendarului convenit şi a punctat susţinerea ţării noastre pentru adoptarea unei politici consolidate a NATO de combatere a ameninţărilor cibernetice.

Şi ministrul Apărării Naţionale s-a întâlnit cu secretarul general al NATO. Cei doi au abordat temele aflate pe agenda Reuniunii Consiliului Nord-Atlantic în formatul miniştrilor apărării ce se va desfăşura la Bruxelles în 3 şi 4 iunie, în contextul unei analize a situaţiei de securitate din regiune.

‘Proiectul pe care îl susţin, necesitatea amplasării unor baze ale NATO în flancul estic al Alianţei, este un plan ambiţios pe care îl vom discuta în cadrul summitului, unde vom lua decizii despre măsurile pe termen lung necesare pentru a întări apărarea colectivă. Apărarea colectivă rămâne misiunea principală a NATO’, a declarat secretarul general al NATO, potrivit unui comunicat de presă al MApN.

Cei doi oficiali au abordat, de asemenea, teme legate de participarea României la viitoarele operaţii ale NATO, de sistemele de securitate maritimă şi aeriană, dar şi de sistemul de apărare antirachetă.

La începutul întrevederii oficiale, ministrul Mircea Duşa i-a mulţumit secretarului general al NATO pentru activitatea desfăşurată de acesta în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, considerând că leadershipul demonstrat de Anders Fogh Rasmussen pe parcursul celor cinci ani de mandat a avut un impact pozitiv asupra NATO.

La rândul său, secretarul general al Alianţei i-a mulţumit ministrului Apărării Naţionale pentru creşterea bugetului MApN, apreciind faptul că România a înţeles necesitatea asigurării finanţării corespunzătoare a segmentului de apărare.

În acest sens, ministrul Mircea Duşa a reafirmat angajamentul Guvernului României pentru suplimentarea fondurilor instituţiei, în vederea modernizării şi dotării Armatei României. Analiza situaţiei de securitate din regiune a fost o altă temă pe agenda întâlnirii, a mai informat MApN.