Ponta: Vanghelie să se ocupe de integrarea romilor, de Ferentari, şi nu de maghiari

Preşedintele PSD Victor Ponta a fost întrebat, luni, ce părare are despre propunerea lui Marian Vanghelie de a organiza un miting de susţinere a elevei din Covasna, el întrebând jurnaliştii dacă Vanghelie are o problemă cu maghiarii în Sectorul 5 şi solicitându-i să se ocupe de integrarea romilor.

RomaniaTV.net
25 mart. 2013, 12:25
Ponta: Vanghelie să se ocupe de integrarea romilor, de Ferentari, şi nu de maghiari

Au o problemă cu maghiarii în Sectorul 5? În Sectorul 5 au o problemă cu integrarea romilor şi cu Ferentariul şi domnul Vanghelie, cu sprijinul meu, să se ocupe de integrarea romilor. De maghiari ne ocupăm cu alţii”, a spus Ponta.

El a spus că problema romilor ne afectează pe toţi, având în vedere că românii nu sunt capabili să aibă programe eficiente de integrare a reprezentanţilor acestei minorităţi.

„Repet, imediat după ce rezolvăm problemele cu maghiarii din Sectorul 5, la modul foarte serios trebuie ca, alături de Guvern, alături de agenţii, alături de toată lumea, de ambasade străine care vor să ajute, să ne ocupăm de integrarea romilor, pentru că problema romilor ne afectează pe toţi prin faptul că nu suntem capabili să avem programe eficiente de reintegrare a lor”, a adăugat Ponta.

Liderul PSD a spus, totodată, că şi şeful statului, Traian Băsescu, ar trebui să ajute în această problemă a integrării romilor, şi nu să trimită scrisori.

„Iar dacă domnul preşedinte vrea să intrăm în Schengen, ar trebui să ne ajute cu chestia asta, nu să ne trimită scrisori. Să meargă cu mine la domnul Vanghelie, să ne ocupăm de Ferentari, că domnul Vanghelie se ocupă de unguri acuma. Să ne ocupăm noi”, a spus Ponta.

Preşedintele PSD Sector 5, Marian Vanghelie, a propus, vineri, după ce a fost ales în această calitate de către Conferinţa organizaţiei, ca săptămâna viitoare să convoace în Bucureşti un miting de susţinere al elevei din Covasna.

„Vă propun ca săptămâna viitoare să mă ocup eu împreună de conducerea la nivelul Capitalei să facem un miting de solidaritate cu eleva de la Covasna, cu elevii din Harghita şi din Covasna, să le arătăm că Bucureştiul e alături de ei şi că Bucureştiul îi iubeşte”, a spus Vanghelie, în discursul susţinut la Romexpo, în faţa participanţilor la Conferinţa de alegeri a PSD Sector 5.

Potrivit presei, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câţiva elevi români din clasa a IX-a au mers la şcoală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reţea de socializare, susţinea că ar fi primit ameninţări.

Şeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara, miercuri, că eleva de clasa a IX-a de la Liceul „Korosi Csoma Sandor” din oraşul Covasna, care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc şi-a repetat gestul în cursul zilei de miercuri. Ea aprecia gestul tinerei drept un „incident copilăresc” şi „un teribilism”.

De asemenea, Poliţia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei ameninţate pe o reţea de socializare după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală, fiind luate măsuri de prevenire a violenţei în zona liceului.

Totodată, Ministerul Educaţiei a anunţat că va face verificări la Liceul „Korosi Csoma Sandor”.

În mai multe oraşe, precum Ploieşti, Craiova, Alba Iulia, Cluj-Napoca, au avut loc vineri mitinguri de solidaritate cu eleva din Covasna.