Ponta: Vom respecta decizia CCR, însă e nedreaptă. Băsescu este un preşedinte ilegitim

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, după decizia CCR, că Traian Băsescu e "un preşedinte ilegitim, un preşedinte al CCR", iar decizia Curţii este una "nedreaptă şi împotriva legilor democratice şi a majorităţii absolute a românilor". Ponta a anunţat că va iniţia o reformă constituţională care să împiedice pe viitor ca voinţa unei singure persoane să fie mai puternică decât cea a românilor.

RomaniaTV.net
21 aug. 2012, 12:57
Ponta: Vom respecta decizia CCR, însă e nedreaptă. Băsescu este un preşedinte ilegitim

„Referendumul a fost legitim, voinţa poporului român e legitimă, voinţa CCR trebuie respectată, dar e foarte clar ca domnul Traian Băsescu va fi începând cu 29 iulie un preşedinte ilegitim, un preşedinte al CC, iar Guvernul trebuie să fie un guvern al cetăţenilor români, nu un guvern al jocurilor de culise şi al unor proceduri folosite doar pentru a infirma ceea ce oamenii au decis la vot”, a spus Victor Ponta.

Ponta a precizat că decizia Curţii Constituţionale va fi respectată şi implementată, însă aceasta este „nedreaptă şi împotriva legilor democratice şi a majorităţii absolute a românilor”.

În acest context, premierul a anunţat că va propune „o amplă reformă constituţională” astfel încât noua lege fundamentală să prevadă atribuţii mai clare ale instituţiilor, precum şi un sistem de control între puteri şi mijloace astfel încât să fie evitate pe viitor „tragedii” precum „regimul Băsescu”.

„Trăgând învăţămintele din această experienţă, care a arătat că în România nu funcţionează regulile democratice, voi propune Guvernului, apoi Parlamentului, o amplă reformă constituţională”, a explicat Ponta.

ROMÂNIATV.NET vă prezintă cele mai importante declaraţii ale primului ministru:

-Decizia de astăzi sper să pună capăt unei crize politice ce a făcut rău României şi va lăsa urme clare în societatea românească. Vreau să dau un mesaj către cetăţeni, un mesaj de stabilitate şi de încredre în viitorul nostru ca ţară şi ca popor. Decizia CCR va fi respectată şi implementată, dar suntem obligaţi să constatăm efectele acestei decizii, o decizie nedreaptă, adoptată împotriva regulilor democratice, legilor şi majorităţii absolute a cetăţenilor români.

-Referendumul a fost un succes pebtru cei care cred în democraţie.

-Vocea poporului român a fost foarte clară. Referendumul a fost legitim, voinţa poporului este legitimă. Traian Băsescu va fi un preşedinte ilegitim, un preşedinte al CCR, dar Guvernul pe care îl conduc trebuie să fie guvernul poporului român. Ne-am făcut datoria ca Guvern, asigurând stabilitatea şi buna funcţionare a administraţiei. Am comunicat cu bună credinţă datele cerute de CCR. Azi am realizat că de fapt nu s-a dorit niciun moment să se afle câţi români au drept de vot. Dar preocuparea a fost de a convinge a doamnă judecătoare de a trece în tabăra domnului Băsescu.

-Doar instrumentele democratice pot schimba ce s-a întâmplat nedemocratic astăzi.

-Ne vom prezenta în faţa poporului la alegerile parlamentare ca guvern USL cu un program foarte clar început deja în 8 mai şi care trebuie să continue. Trăgând învăţămintele după această experineţă în care s-a dovedit că în România nu funcţionează regulile democratice, că voinţa poporului poate fi înfrântă de un singur om. Voi propune o amplă reformă constituţională care să asigure că pe viitor că Românai nu mai poate fi o ţară la bunul plac al unei singure persoane care îşi construieşte un regim represiv cu care poate lupta împotriva voinţei poporului.

-Trebuie să avem cu adevărat un sistem de control între puterile statului.

-Sunt foarte hotărât să ne facem datoria faţă de oameni şi pentru a-i apăra pe români de ceea ce de astăzi s-a transformat într-un regim ilegitim, nedemocratic şi antipopular. Pentru România cea mai bună aoluţie ar fi fost ca în noiembrie românii să decidă democratic cine să fie preşedinte, cine să formeze Guvernul.

-Trebuie să ne gândim la un model de societate în care un om să nu fie mai puternic decât 8,5 milioane de români. Se pare că nu am învăţat totul din lecţia 1989.

-(economia afectată de criză?) A fost o minciună a lui Traian Băsescu şi a PDL. Declaraţiile iresponsabile ale sale împotriva României, calomniile evident că au afectat şi din punctul de vedere al încrederii pe pieţele financiare şi al imaginii României.

-(o nouă suspendare?) Ca prim-ministru nu voi accepta din partea dl. Băsescu nicio interferenţă în activitatea Guvernului. Despre o nouă suspendare vom discuta la USL.

-Este foarte clar că în România trăiesc sub 15 milioane de cetăţeni cu drept de vot şi voinţa lor a fost de schimbare a lui Traian Băsescu. Şi dl. Băsescu ştie că este o decizie nedreaptă. Cei de la Curte nu vroiau decât să o convingă pe doamna Cojocaru să voteze, nici nu-i interesa ce voiam noi.

-(Aveţi ceva să vă reproşaţi?) Dacă aş fi ştiut că ce am acceptat cu bună credinţă, cvorumul de 50%, că va fi folosit cu reacredinţă… Da, asta regret. Că ne-am lăsat păcăliţi de nişte oameni necinstiţi.

-Îmi menţin convingerea că Băsescu e incapabil de dialog. Eu nu sunt sclav. Nu sunt Blaga, nu sunt Neamţu.

-Nu există minciună mai ticăloasă decât că vrem să o punem pe Mona Pivniceru să-i schimbe pe Morar şi Kovesi. Mandatul dlui Morar s-a terminat, mandatul doamnei Kovesi se va termina în octombrie, iar noile nunmiri se vor face printr-o procedură transparentă.

-Procurorii şi-au atins scopul şi voi cere doamnei Kovesi să înceteze persecutarea oamenilor care au votat. Dl. Băsescu este back in business împreună cu doamna Kovesi.

-Dacă apar proteste, domnul Duşa este pregătit să preîntâmpine orice incidente.

-Guvernul are dreptul să propună un proiect de revizuire a Constituţiei.

-Sper ca mâine seară să avem ministru al Justiţiei şi mă îndoiesc că cei de la CSM vor mai bloca o dată… Au vrut să vadă cine e preşedinte, acum nu mai au motive să amâne.

-Dacă aş avea proba relei credinţe a lui Băsescu şi a celor 6 judecători, nu aş mai accepta cvorumul de 50%. Am crezut că trebuie să fim de bună credinţă, dar când eşti de bună credinţă cu un hoţ, rămâi fără portofel.

-Îi asigur pe români că nu vor fi pedepsiţi de instituţii represive ale statului şi voinţa lor va conta.